Sürdürülebilir Tedarik Zinciri: Yeşil Lojistiğin Faydaları Nelerdir?
  • Ağustos 5, 2021
  • Blog

Artan tüketici talebi, teknoloji alanındaki gelişmeler ve ticaretin küreselleşmesiyle birlikte lojistik sektörü de değişim sürecin girmiş ve hem taşınacak ürünlerin hem de lojistik operasyonlar esnasında kullanılacak olan ekipmanların sayısı ve özelliklerinde artış yaşanmıştır. Firmalar ürün ve hizmetlerini en kısa sürede tüketicilere ulaştırarak rekabette avantaj elde etmeyi hedeflerken tüketiciler de bu aşamada çevresel etkileri en aza indirecek yöntemlerin kullanılmasını talep etmektedir. Bu noktada devreye giren yeşil lojistik, lojistik faaliyetleri esnasında çevresel etkiyi en aza indirmeyi hedeflemektedir. Yeşil lojistik faydaları arasında şirketlerin uyguladıkları süreç yönetimi ile insanları ve diğer pek çok şeyi doğa çatısı altında bir araya getirmek yer almaktadır. Ürünlerin taşınması esnasında otoritelerce standartları belirlenen araç ve yakıtların kullanılması, rota planlamasının yapılması, düşük enerji maliyeti sağlayacak depolama çözümlerinin kullanılması, taşıma ve depolama işlemlerinde minimum malzeme kullanımı, daha az atık üretimi ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı yeşil lojistik kapsamı adı altında gerçekleştirilen faaliyetlerdendir.

Yeşil Lojistik Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kadir Mersin kaleme aldığı Yeşil Lojistik ve Ülkemizde Yeşil Lojistik Uygulamaları başlıklı makalesinde yeşil lojistiği, kirleticilerin emisyonları azaltması ve kaynak tüketiminin azaltılması ve son olarak sürdürülebilir kalkınmanın farkına varma amaçları olan çevre dostu olarak tanımlamaktadır. Yeşil lojistik, mamullerin üretimi ve dağıtımının sürdürülebilir bir yolla yapılması, çevresel ve sosyal faktörlerin göz önünde bulundurulması ile ilgili olmaktadır şeklindeki tanımlama ile yeşil lojistikte sürdürülebilirliğin önemli bir etken olduğu vurgulanmaktadır.

Yeşil lojistik taşımacılığın çevreye en az zarar verecek şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla tüm işlemlerin çevre üzerindeki etkisini ölçen ve takip etmeye çalışan bir lojistik süreç yönetimidir. Yeşil lojistik özellikleri arasında ürünlerin üretiminin ve dağıtımının sürdürülebilir yöntemlerle yapılması ve karbon emisyonunun azaltılması büyük önem taşımaktadır.

Sürdürülebilir Tedarik Yönetimi: Yeşil Lojistik Neden Önemlidir?

Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi en temel şekliyle, lojistik faaliyetlerin çevreye etkisini en aza indirmek için yapılan tüm planlamalar olarak tanımlanabilir. Yeşil lojistik ile birlikte geri dönüştürülebilir ambalajlamaların tercih edilmesi, temin süresinin azaltılması gibi basit önlemler alınabilmekte ve taşımacılık sektörünün doğaya verdiği zarar minimum seviyeye indirilmeye çalışılmaktadır. Atıkların yönetilmesi, geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı, doğal kaynakların verimli ve etkili bir şekilde kullanılması, tersine lojistik faaliyetlerinin kurgulanması, çevreye zarar vermeyecek ürünlerin tercih edilmesi yeşil lojistik kapsamı içerisindedir.

Profesyonellikle Yürütülen Yeşil Lojistik

Ticaretin gelişmesi ve artan rekabet ile birlikte lojistik sektörünün sunduğu çözümler de gelişmeye devam etmektedir. Lojistiğin hız kazanmasıyla birlikte karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığına ek olarak birden fazla taşımacılık modunun da aktif olarak kullanıldığı taşımacılık alternatifleri de kullanılmaya başlanmıştır. Hammadde tedariğinden depolama koşullarına, paketleme faaliyetlerinden lojistik süreç yönetimine kadar tüm adımlarda çevreye en az etkiyi sağlayacak planlama ve uygulamaların yapılması yeşil lojistik faaliyetleri kapsamında uygulanmaktadır.

Müşteri istek, ihtiyaç ve taleplerini yerine getirecek planlamalar yapılırken ekolojiye karşı da yüksek duyarlılık gösteren firmalar, sürdürülebilir tedarik zinciri konusuna olan hassasiyetlerini de en üst seviyede tutarak lojistik planlamaları sırasında çevreye zararı olabilecek faaliyetleri en aza indirmeyi hedefleyerek çalışmaktadır. Yeşil lojistik adı altında gerçekleştirilen faaliyetler arasında mamullerin üretimi ve dağıtımının sürdürülebilir bir yolla yapılması, çevresel ve sosyal faktörlerin her adımda göz önünde bulundurulması, gerekli analizlerin yapılarak ürünlerin en uygun planlamayla gruplandırılarak taşınması, otoriteler tarafından çevre dostu olarak tanımlanan motorlu araçların ve yakıtların tercih edilmesi, depolama ve diğer tesislerde yenilenebilir enerji kullanımı, paketleme ve sevkiyat işlemlerinde en az seviyede ambalaj malzemesi kullanımı, kullanılacak paket ve ambalajlarda geri dönüştürülebilir malzeme alternatiflerinin tercih edilmesi, geri dönüşüm faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve ulaşım modları arasında esnek kurgular planlanması ve tersine lojistik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gibi faaliyetler yer almaktadır.

advanced divider

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Ağustos 28, 2024

    Stevedoring Nedir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Eski dönemlerden beri en yaygın ulaşım ve taşıma yöntemlerinden

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden