İhracatçıları Hedefe Hızlı Lojistik Götürecek

Faaliyetlerimize koşulsuz müşteri memnuniyeti anlayışıyla devam ederken, paydaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak; hızlı, güvenilir ve esnek çözümler üretmemize katkı sağlayacak dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz” diyerek dijitalleşme yatırımlarını anlatan Globelink Ünimar Kurucu Ortağı Cihan Yusufi, Tim Report dergisinin Mayıs sayısına konuk oldu. Keyifli okumalar!


Covid-19 salgını nedeniyle tedarik zinciri haritasında konumunu güçlendirmeye başlayan Türk ihracatçısı, ham madde zamları ve navlun maliyetleri ile darboğaza girdi. Sanayiciler, yerli üretim yatırımlarıyla ham maddeye çözüm ararken Türkiye İhracatçılar Meclisi de uluslararası lojistik merkezleri ve lojistik portalı ile ihracatı hızlandıracak yollar arıyor. Ulaştırma Bakanlığı, demiryolu ağı ile doğu-batı ticaretinde Türkiye’nin stratejik konumunu güçlendirmeye çalışırken lojistik firmaları ise yeni yatırımlarla krizin aşılmasında sürece dahil oluyor.

Türkiye’nin ihracat yaptığı tüm sektörleri etkisi altına alan pandemi sürecinde küresel yayılım, tedarik zincirlerinde ölçümlemesi ve tahmini güç etkiler yaratmaya devam ediyor. Bir yandan ihracatçıların ürün sevkiyatında yaşadığı problemler, diğer yandan lojistik süreçlerinde artan sorunlar; ihracatçıları olumsuz etkilese de Türkiye tek yürek oldu.

Yaşanan sorunlara çözüm arayışı noktasında elini taşın altına koyan kamu ve özel sektörle beraber STK’lar da mümkün mertebe sorunların aşılması konusunda güç birliğine gitti.

Tedarik Zincirinde Harita Değişti

Küresel lojistik sektörünün pandemiden büyük ölçüde darbe aldığı ortada… Pandeminin çıkış noktası Çin’de üretimin durdurulmasıyla sinyal vermeye başlayan arz-talep dengesi, hem tedarik süreçlerini hem de lojistik sektörünü derinden etkiledi.

Pandemi nedeniyle azalan ham madde üretimi, dalgalanan fiyatlar ve sekteye uğrayan lojistik operasyonlar; üretim yapan firmaların tedarik süreçlerini olumsuz etkiledi. Pandeminin bir sonucu olarak satışların tahmin edilemezliği; şirketleri, tedarik zinciri süreçlerini tekrar planlamaya veya anlık zor kararlar almaya itti. Keza bu durum iş süreçlerini karmaşaya sürüklerken müşteriler değişen pazar dinamikleri sebebiyle istedikleri ürün ve hizmetlerin teslimat zamanlamalarında gecikme yaşadı.

Dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunan Çin, Covid-19 virüsünün çıkış noktası olunca dünya ticareti bir anda kilitlendi. Çünkü Dünya Denizcilik Konseyi’ne (World Shipping Council) göre dünyanın ilk 10 limanının yedisi Çin’de bulunuyor. Yalnızca bu da değil, pandemi sürecinin küresel boyutta etkilerinin artmasıyla deniz limanları, kara yolu sınır kapıları ve uçakların hareketlerine yönelik alınan kısıtlayıcı önlem ve tedbirler, yüklerin taşınması konusunda lojistik firmalarını ve dolayısıyla üreticileri zor durumda bıraktı.

Navlunlardaki Artış Durmuyor

Aksayan deniz yolu taşımacılığında Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün geçtiğimiz sene yürürlüğe aldığı düşük sülfürlü yakıt uygulaması süreci, limanlarda biriken yükler, kapasitenin düşürülmesi, demuraj ücreti derken deniz yolu taşımacılığının üzerine darbe üzerine darbe oldu. Armatörler ilk başta Uzak Doğu-Avrupa hattında başlattıkları son yılların en yüksek navlun artışlarını; daha sonra Amerika, Afrika, Avrupa ve Akdeniz havzası koridorlarında da devam ettirdi. Durum böyle olunca da Türkiye’nin ticareti yavaşladı. Gemi kapasitelerinin azaltılması, boş konteyner krizi gibi faktörler; lojistik sektörünü kilitlenme noktasına getirdi.

Global konteyner krizi ve ani artan ürün ticareti talebi sebebiyle navlunlar hiç olmadığı kadar arttı. Gemilerde rezervasyon yaptırmak giderek zorlaşıyor. Üstelik Ramazan’ın da etkisi ile Libya ve Tunus gibi ülkelere yapılan taşımalarda ocak ayında bin 200 dolar olan navlun, son 15 günde 3 bin doları aştı. Hava yolu taşımacılığında da navlun krizi sorunu var. Dünya çapında yolcu uçaklarına getirilen uçuş yasakları, kapasite daralmasına sebebiyet vererek havayolu kargo navlunlarının artmasına neden oldu.

Genel olarak yolcu uçaklarında maliyetin yüzde 20’sini kargo ile gideren hava yolu şirketleri, uçak maliyetinin tamamını kargo ile karşılayınca hava kargo terminallerinde yükler çekilemedi. Bu durum da depolama kapasiteleri üzerinde baskı oluşturdu.

Karayolu Taşımacılığında Yasaklar Rahatlatıldı

Kara yolu yüklerine dair taşımacılıkta; hafta sonu, tatil ve gece sürüş yasakları uygulandı. Gümrük kapılarında oluşan uzun kuyruklar ise dünya genelinde tedbir alınmasına itti. Avrupa Birliği, pandeminin etkilerini azaltmak için “Yeşil Hat-Green Lanes” uygulamasını yürürlüğe aldı. Yeşil hatlarda taşımacılıkla görevli personelin kontrolleri ve sağlık taramalarının hızlı şekilde gerçekleştirilmesi yönünde önlem alındı. Kara yolu yük taşımacılığının devamlılığının sağlanması amacıyla lisans, sertifika ve izinler için de süre uzatımı yapıldı. Kuzey Amerika’da Kanada, ABD ve Meksika hükümetleri, sınır prosedürlerinde iş birliğine gitti. Çin’de yol ücretleri kaldırıldı, araç muayeneleri ertelendi. Belarus daha farklı bir yeşil hat uygulaması ile gümrük ve transit işlemlerini hızlandırdı. Azerbaycan’ın İran ile uyguladığı “Transit yeşil hat” ile İran’ın Rusya ve tüm dünya ile olan bağlantısı devam ettirildi.

Demiryolu Yatırımları ile Türkiye Coğrafyanın Köprüsü Olacak

  • 2023’te demir yolunun ulaştırma yatırımlarında payı yüzde 60’a, yük taşımacılığında yüzde 10’a çıkacak.
  • 2021 yılında Marmaray üzerinden Anadolu’dan Avrupa’ya tır kasası trenleri işletilmeye başlandı ve artarak devam edecek.
  • Çin, Avrupa’ya göndereceği yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unu Türkiye üzerinden taşımayı planlıyor.
  • Türkiye-İran-Afganistan ve İran-Pakistan arasında yük trenlerinin işletilme çalışmalarına başlandı.
  • Türkiye’den Çin’e İran üzerinden yük taşımacılığı yapılması planlar arasında bulunuyor.
  • İran ile 2020 yılında 564 bin 201 tona ulaşan yük hacmi, bir milyon tona ulaştırılacak.

TİM, Lojistik Merkez Çalışmalarını Hızlandırdı

Lojistik sektöründe yaşanan daralmalara karşı Türkiye’de hem kamu hem de STK’lar güç birliği oluşturdu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların en az zararla süreci yönetebilmesi adına; Türk ihracatçısının yeni pazarlara erişmesine hız kazandırmak için yurt dışı lojistik merkezleri konusunda düğmeye bastı. ABD’de açılması planlanan lojistik merkezi için detaylı bir çalışma gerçekleştirildi. Konuyla ilgili olarak TİM Başkanı İsmail Gülle; yurt dışı lojistik merkezlerinin ihracatçı için bir bölgesel üs görevi göreceğine, pazara erişim maliyetlerini düşüreceğine ve yeni pazarlara erişilmesine hız kazandıracağına dikkat çekti. Gülle, yapılan çalışmada farklı konulardan referanslar alınarak analizler yapıldığını açıkladı. Sektörlerden gelen katkılarla bu alandaki çalışmaları hızlandırdıklarını vurguladı ve en kısa sürede, yurt dışı lojistik merkezlerinin faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi.

Türkiye Lojistik Portalı: Türkiye’nin İhracat Yükü, Lojistik Sektörü ile Buluşuyor

Eş zamanlı olarak Türkiye Lojistik Portalı da devreye alındı. İhracatçıların katma değerini ve hacmini artırmak, yeni pazarlara girişi hızlandırmak adına; yeni nesil ticaret diplomasisine yönelik çalışmalar hızla devam ederken, ihracatçıya büyük kolaylık sağlaması hedeflenen lojistik portalı projesinin sonuna gelindi.

Türkiye Lojistik Portalı, ihracatçıların dünyaya açılan kapısı haline getiriliyor. Portal hakkında açıklamada bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle; “İhracat hacmi artırılırken lojistik noktasında önemli avantajlar sunmasını hedeflediğimiz Türkiye Lojistik Portalı; lojistik firmalarıyla ihracatçılar arasında bir köprü vazifesi görecek. Ürünler, dünyanın dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak.” dedi.

Türkiye’nin Lojistik Altyapısına Devlet Desteği

İhracat ailesinin lojistik süreçlerine bir destek de T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan geldi. “Ticaretin altın kuralı; doğru zamanda, doğru yerde, doğru ürünle olmak. Kurduğumuz lokal, bölgesel ve küresel lojistik hakimiyetle, sanayicimizin ve ihracatçımızın yanındayız.” Diyerek ihracatçılara güç veren T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapılan çalışmaları anlattı. Zorlu bir dönemden geçildiğini ifade eden Karaismailoğlu; “Böylesi zorlu bir döneme rağmen 2020 yılını 169,5 milyar dolar ihracat ile rekor bir seviyede kapamış olmamız, ihracatçılarımızın azminin bir neticesidir. Bunun yanında, Türkiye’nin lojistik alanda kürenin tüm ticari koridorları ile bağlantılı bir ulaştırma ağı oluşturması ve bu ağı, uluslararası anlamda ticari hedeflere hizmet eden, multi-modal bir eko sistem halinde tasarlamasının katkıları büyüktür. Daha güçlü bir ekonominin inşası için uygulanan köklü reformlar ve özellikle ulaşımda hayata geçirilen dev yatırımlar, Türkiye ekonomisinin tüm olumsuz koşullara rağmen dünya tarafından da hayretle izlenen büyüme ivmesini destekledi.” dedi.

“Orta Koridor’daki İddiamız İhracatta Rekabet Gücümüzü Artırıyor”

“Yakın bir zaman önce Süveyş Kanalı’nda meydana gelen gemi kazası sonrası kanal faaliyetlerin hakkında dünya ticaretinde çok ciddi bir kriz yaşandığını hep birlikte gördük. Ever Given adlı geminin geçirdiği kaza nedeniyle kanal bir hafta boyunca kapalı kaldı. Ancak yaşanan bu küresel kriz ülkemiz için bir fırsat oluşturdu. Çünkü Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirilen Uzak Doğu-Avrupa taşımacılığına doğubatı ekseninde alternatif olabilecek en uygun rotanın, Britanya’dan başlayarak, ülkemiz üzerinden Çin’e ulaşan Hazar Geçişli ‘Orta Koridor’ olduğunu tüm dünya tekrar konuşmaya başladı.” Diyen Bakan Karaismailoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Kuzey Marmara Otoyolu, Ankara Niğde Otoyolu, İzmir-İstanbul Otobanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve 2022 yılında tamamlayacağımız 1915 Çanakkale Köprüsü gibi stratejik projelerle Türkiye’nin her noktası Avrupa’ya daha da yaklaştı. Bugün kara yollarımızın dijitalleşmesini başlatmış durumdayız. Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planı doğrultusunda verimli, hızlı, güvenli bir kara yolu ulaşım sistemini, teknoloji temelli bir üstyapı ile oluşturuyoruz. 11 bin 590 km uzunluğundaki konvansiyonel demiryolu hattımızın tamamını yeniledik. Bakü-Tiflis-Kars Demir yolu Hattı projesi ile dünya demir yolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olduk. Türkiye; Pekin’den Londra’ya uzanan Orta Koridor’un ve Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldi. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ını sırtlanan deniz yolları konusunda da kararlı bir şekilde ilerliyoruz.”

Lojistik Sektörünün Yüzde 70’i Bu Yıl Yeni Yatırım Yapacak

2020’de dünya ekonomisi yüzde 3 daraldı. 2021’de düzelme beklendiği gibi devam ederse yüzde 5,8 büyüme bekleniyor. Gelişmiş ülkelerin Türkiye’den mal taleplerinin yüksek seyretmesi de beklenenler arasında. Çoğu çok uluslu şirket, Uzak Doğu odaklı üretim modelini bırakıp kaynaklarını çeşitlendirme yoluna gidiyor. Bu kaynak tedarikçi ve yeni üretim sahaları arayışında Türkiye önde geliyor.

Lojistik sektörünün Türkiye’deki çatı kuruluşu olan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği de (UTİKAD) bu noktada sektörün nabzını yakından tutan bir çalışmaya imza attı. Geçtiğimiz günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna ve ekibinin iş birliği ile sektöre yön verecek ‘Lojistik Sektöründe Eğilimler ve Beklentiler Araştırması 2020’ isimli raporu üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı. Hazırlanan araştırmaya, UTİKAD üyelerinin de aralarında bulunduğu 477 firmanın temsilcisi katıldı. Çalışmada sorulan soruların başlıklarını; sektördeki güven ortamı, lojistik ekosistemindeki gelişmeler, firmaların finansman ve yatırım konularındaki görüşleri, insan kaynakları, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 gelişmeleri, sürdürülebilirlik ve kamu ilişkileri oluşturdu. Araştırmanın sonuçlarına göre gelecek altı aylık dönemde katılımcıların yüzde 70’i yeni yatırım planlıyor. 2021 genelinde olumlu bir hava hâkim.

Cihan Yusufi: “Dijital Altyapımızı Güçlendirdik”

Globelink Ünimar, CWT Globelink gibi güçlü bir hizmet ağının parçası olarak uluslararası deniz yolu, hava yolu ve kara yolu ana hizmetlerinin yanı sıra entegre lojistik hizmetlerini de kapsayan tedarik zinciri fonksiyonlarının tamamında hizmet sunuyor. 31 ülkede 100’den fazla Globelink ofisi ile birlikte geniş bir acente ağının gücü ile hareket eden firma; iş ortaklarına ham madde tedarik planlama aşamasından itibaren ürünün teslimine kadar uçtan uca hizmet sağlıyor.

Çok yakın bir zamanda dijital altyapısını güçlendirerek Siber Yazılım ile bir iş birliği imzaladıklarını açıklayan Globelink Ünimar Kurucu Ortağı Cihan Yusufi; “Tedarik zinciri ve yönetiminin kusursuz işlemesi adına dijital gelişmelerden en üst düzeyde faydalanmaya devam ediyoruz. Lojistik operasyonlarımızı sürdürülebilir, kesintisiz ve verimli şekilde yönetebilmek bizi rekabette bir adım daha öne geçireceği için Siber Yazılım ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğine çok önem veriyoruz.

Bu gelişmeye ek olarak, tüm ödeme ağını tek bir sistem altında toplayarak devreye aldığımız sanal pos ödeme sistemiyle, müşterilerimize istedikleri her yerden hızlı ve güvenli bir şekilde kredi kartı ile ödeme yapma imkânı da sunmaya başladık. 

Müşterilerimize sunduğumuz gönderi takibi, web sitemiz üzerinden online teklif yaratma ve bunlarla birlikte e-lojistik alanında kullanılabilecek blockchain fırsatları uygulamaya başladığımız ve planladığımız dijitalleşme faaliyetlerinin başında geliyor. Faaliyetlerimize koşulsuz müşteri memnuniyeti anlayışıyla devam ederken, paydaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak; hızlı, güvenilir ve esnek çözümler üretmemize katkı sağlayacak dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz.” dedi.

Globelink Ünimar’ın 2021 hedefleri doğrultusunda e-ticaret lojistiğine ağırlık vereceklerini ifade eden Yusufi; “Hâlihazırda sunmaya devam ettiğimiz bozulabilir ürün taşımacılığı çözümlerimizi yeni coğrafyalara ve yeni ürün gruplarına erişecek şekilde genişletmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda özellikle Adana Havalimanı’na açmayı planladığımız ofisimiz ile bölgenin taleplerine daha hızlı cevap vermek istiyoruz. Kara yolu servislerimizde Türkiye içerisinde yurt içi parsiyel dağıtım ağımızı genişletirken Fransa’ya gerçekleştirdiğimiz kara yolu parsiyel taşımacılık servisimiz ile paydaşlarımıza hizmet sunmaya devam ediyoruz.

Deniz yolu çözümlerimizde ise organizasyon yapımızda yaptığımız değişikliklerle; Kuzey Afrika’nın tamamına hızlı, güvenilir ve esnek çözümler üretmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl yoğun şekilde devam eden hava kargo operasyonlarını hiçbir problem yaşamadan ve doğru hatlarla konsolide ederek ETGB potansiyeli olan yüklerle entegre edip müşterilerimizin kapıdan kapıya hizmet almasını sağladık.

Bununla birlikte bu yıl içerisinde, depolama faaliyetlerinde ve yurt içi dağıtım ağı yaratılmasında yeni yatırımlarla yer almayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde e-ticaret lojistiği özelinde yaptığımız çalışmalara hız vereceğiz ve Globelink Ünimar güvencesini bu alana da taşıyacağız.” dedi.

advanced divider

Her sayısıyla lojistik sektörünün güncel konularını okuyucuları ile buluşturan Argemonia’nın tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilir, en güncel konuları Blog sayfamızdan takip edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih