Intermodal Taşımacılık Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Şubat 11, 2021
  • Blog

Intermodal taşımacılık, en genel tanımıyla, taşıma aracı değişmeden en az iki farklı taşımacılık modu kullanılarak yapılan taşıma operasyonlarına denilmektedir. Intermodal taşımacılık yapılırken yüklerin yer aldığı taşıma araçları ya da konteyner çeşitleri değişikliğe uğramaz. Yükler, sevkiyat başlarken hangi taşıma aracına yerleştirildiyse sevkiyat sonuna kadar orada kalır. Bu taşımacılık türünde değişen tek unsur, taşıma modları olarak ifade edilir. Yük üzerinde herhangi bir elleçleme işlemi ya da farklı bir işlem yapılması gerekmeyen intermodal taşıma şekli, yükün birden fazla noktaya ulaşmasını da sağlamaktadır. Bu sayede, ürünlerin farklı bir taşımacılık moduna aktarılırken konteyner ya da taşıma aracından çıkmayarak doğrudan teslimat noktasına sevk edilmesi amaçlanır. 

Intermodal taşımacılık özellikleri arasında, ürünlerin taşımacılık modları arasında geçiş yaparken elleçlenmemesi için mevcut araçların kullanılması yer alır. Bu sayede, ek bir işlem yapılmadan zaman tasarrufunun sağlanması da amaçlanır. Birbirinden farklı ve avantajlı özelliklere sahip olan intermodal taşımacılık, eşyaların sevkiyat süreci kapsamında elleçlenmeden teslim noktasına ulaştırmayı sağlar. Bu taşımacılık türünün en önemli özellikleri arasında, modlar arası ekipmanların da taşınması yer alır. Örneğin, bir tırın konteyner kısmı bir gemi aracılığıyla taşınabilir. Demiryolu araçlarından biri olan vagonlar da denizyolu aracılığıyla taşınabilir. Operasyon sürecinde, yük ve çeşitli eşyalar yalnızca bulundukları taşıma ünitesiyle diğer taşıma moduna geçer. Intermodal taşımacılıkta denizyolu, karayolu ve demiryolunu aynı sevkiyat sürecinde kullanmak mümkündür.

Intermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Intermodal taşımacılık sisteminde değişen unsur sadece taşımacılık modu olmaktadır. Kara yolları ile başlayan ürün sevkiyatı belirli bir süre sonra demir yoluna geçebilir. Bu noktada, ürün ve eşyaların taşındığı araç değişmezse intermodal taşımacılık sağlanır. Intermodal taşımacılıkta belirtilen taşıma araçlarına, konteyner, treyler ya da vagonlar örnek olarak verilebilir. Havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolu ile intermodal taşımacılık yapmak mümkündür. Intermodal taşımacılık nedir sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Intermodal taşımacılık, taşınması istenilen yüklerin kara yolu ile limana getirilip limandan doğruca gemiye aktarılmasının ardından trenler ile arzu edilen varış noktasına ulaşması şeklinde de gerçekleştirilebilir. Bu aktarma işlemleri yapılırken ürünlerin yer aldığı taşıma aracı, konteyner ya da treyler herhangi bir değişikliğe uğramaz. 

Intermodal taşımacılığı diğer taşımacılık türlerinden ayıran özelliklerden biri de yük üzerinde herhangi bir elleçleme işlemi yapılmadan farklı taşımacılık moduna geçilmesidir. Taşıma araçlarının değişmemesi, sevkiyat esnasında ürünlerin güvenli bir biçimde korunmasını da destekler. Intermodal taşımacılık sistemi, sürdürülebilir taşımacılığın önemli bir parçası olarak ifade edilmektedir. Ürünlere sevkiyat sırasında temas olmaması hem güvenlik hem de hijyen koşullarının etkin bir biçimde sağlanmasına yol açmaktadır. Birbirinden farklı tüm taşıma modlarının (havayolu, demiryolu, karayolu, denizyolu) entegre olabilmesi için, intermodal taşımacılık son derece uygundur. Taşıma sistemlerinin birbiri ile uyumlu hale gelerek sevkiyat gerçekleştirmesi sonucu maliyet ve hız optimizasyonu sağlanır.

Intermodal Taşımacılık Şeklinin Avantajları Nelerdir?

Intermodal taşıma şeklinde, malların transferi yerine yalnızca taşıma birimlerinin transferi gerçekleştirilir. Karma bir taşıma çeşidi olarak da ifade edilebilecek intermodal taşımacılık şekli, firmalara birbirinden farklı çeşitli avantajlar sunmaktadır. Intermodal taşımacılık avantajları arasında ilk olarak güvenli olması yer alır. Ürünlerin taşınması sırasında güvenliğinin korunması, yolculuk esnasında meydana gelebilme ihtimali olan olumsuz olayların engellenmesi firmalar tarafından önemlidir. Firmalara güvenli taşıma avantajı sunan intermodal taşımacılık, aynı zamanda çeşitli tasarruflar elde edilmesine de katkıda bulunur. Taşıma operasyonu esnasında zaman ve maddi açıdan tasarruf edilmesi, bu model taşımacılıkta mümkün hale gelmektedir. 

Aynı zamanda intermodal bir taşımacılık tercih eden firmalar, çevre dostu harekete de imza atarlar. Karbon salınımının azaltılması nedeniyle intermodal taşımacılık türleri ile ilgili çevre dostu olduğu da söylenebilir. Güvenilir taşımacılığı sunan bu taşıma türü, kara yolları ile kıyaslandığı zaman çeşitli dış etmenlerden çok daha az etkilenir. Ülkeler ve bölgeler arası sınır kapılarında beklemeler, trafik yoğunluğu ve zorlu hava koşulları gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur. Çevreci olmasıyla bilinen taşımacılık türü ile arzu edilirse denizyolu, karayolu ve demiryolu aynı anda tercih edilerek kombin oluşturulabilir.

Türkiye’de Intermodal Taşımacılık

Sunmuş olduğu birbirinden faydalı avantajlar ile bilinen intermodal taşıma şekilleri sevkiyatları oldukça hızlı bir biçimde tamamlar. Yükün en kısa süre zarfında, olabildiğince düşük maliyetli bir şekilde varış noktasına ulaşması hedeflenir. Intermodal taşımacılık anlayışında birbirine uyumlu taşıma modları tercih edildiği için, ulaşım şeklinin değişmesi de hızlı olur. Birbiriyle uyumlu olan taşıma modları sayesinde güvenli sevkiyat sağlanır. Zaman yönetiminin etkili bir biçimde kullanıldığı taşımacılık yönteminde, lojistik problemlerinin yaşanmaması adına çeşitli planlamalar söz konusudur. Bu planlamalar arasında en etkili olanlar arasında lojistik planlama da yer almaktadır. Yapılan etkili planlama ve zaman yönetimi sayesinde, yolculuk boyunca güvenlik ve esneklik ön plana çıkar. 

Çoklu taşıma modlarının kullanıldığı bu yöntemde, tüm lojistik aşamaları etkili bir biçimde kontrol edilerek takibin yapılması sağlanır. Son yıllarda değişen talep ve beklentiler nedeniyle, intermodal taşımacılık Türkiye’de sıklıkla tercih edilmektedir. Türkiye’de intermodal taşımacılık gün geçtikçe daha da popüler hale gelmektedir. Hız, esneklik ve güvenilirlik özellikleriyle güçlü bir alternatif haline gelen intermodal taşımacılık sayesinde, firmalar istenilen süre zarfında yükleri teslim noktasına ulaştırır.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de intermodal taşımacılık konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız Karayolu Taşımacılığı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

    Uluslararası Taşımacılık Seçenekleri Nelerdir?
    Aralık 12, 2024

    Uluslararası Taşımacılık Seçenekleri Nelerdir?

    Uluslararası taşımacılık en genel şekliyle bir ülkeden başka bir

    Karayolu Taşımacılığında Kullanılan Araçlar
    Aralık 11, 2024

    Karayolu Taşımacılığında Kullanılan Araçlar

    Karayolu yük taşımacılığı planlanırken yükün özellikleri, ağırlığı, teslimat noktası