Uluslararası Lojistik Yönetimi Yapmanın Önemi

Uluslararası Lojistik Yönetimi Yapmanın Önemi

Lojistik, en genel tanımıyla bir ürünün hammadde temini aşamasından nihai tüketiciye kadar ulaştırılması esnasında gerçekleştirilen süreç olarak ifade edilebilir. Uluslararası lojistik yönetimi ise bir ürünü etkili ve verimli bir şekilde taşıma işlemlerini kapsamaktadır. Ürün ve hizmetlerin taşınması, depolanması, kontrol altında tutulması, gümrükleme işlemleri ve dağıtım işlemlerine yönelik gerçekleştirilen sürecin yönetimi olarak da ifade etmek mümkündür. Uluslararası lojistik nedir sorusuna cevap olarak, firmaların gereksinim duyduğu hizmetlerin karşılanması için kaynak ile tüketim noktası arasında yer alan akışın yönetilmesi tanımı yapılabilir. Lojistik sektörü için son derece önemli olan tedarik zinciri yönetimi de uluslararası lojistik yönetiminin bir parçası haline gelmiştir. Tedarik zinciri yönetiminde de üretim ve tüketim noktaları arasındaki mal, hizmet ve çeşitli bilgilerin belirli yöndeki akışları bulunmaktadır. Aynı zamanda depolanmanın planlaması, uygulamaya geçilmesi ve çeşitli kontrollerin sağlanması da tedarik zincirinin uluslararası lojistik yönetimindeki parçalarından bazılarıdır. Doğru bir biçimde uluslararası lojistik yönetimi yapmanın püf noktaları arasında taşıma modları da yer alır. Birbirinden farklı uluslararası taşımacılık modlarının kullanımının söz konusu olduğu uluslararası lojistik yönetiminde karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu en bilindik taşıma modları arasında bulunur.

Aynı zamanda nehir ve boru hattı kullanımı da uluslararası lojistikte nadiren de olsa tercih edilir. Nehir ve boru hattı ile yapılan taşımaların temel özellikleri arasında, düşük maliyetli olması, yavaş taşıma hızına sahip olması ve sınırlı alanlara hizmet verilebilmesi gösterilebilir. Multimodal taşımacılık yöntemleri de uluslararası taşımacılık esnasında kullanılır. Bu taşımacılık modunda, ürünün taşınması esnasında birden fazla taşıma modundan faydalanılmaktadır. Intermodal taşımacılık yöntemi ise uluslararası lojistikte müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre değişen sıklıkla tercih edilmektedir. Kombine taşımacılıkta bir yükün tekrar yüklenmesine gerek olmadan en az iki taşımacılık modülü eşliğinde gideceği noktaya varması olarak açıklanır. Entegre taşımacılık, lojistik hizmetlerinin hammadde tedarik aşamasında itibaren ürünün dağıtımına kadar olan sürecin bir bütün halinde yönetilmesi olarak açıklanır. Bahsedilen tüm bu taşımacılık modları, uluslararası lojistik yönetimi yapmanın püf noktaları arasında yer alır. Tüm bu taşıma modlarına hakim olarak, ürünleri bu strateji üzerinden planlayarak doğru uluslararası lojistik yönetimi gerçekleştirmek mümkündür.

Etkili Uluslararası Lojistik Yönetimi Nasıl Sağlanır

İş kalitesi ve zaman yönetimi gibi kritik öneme sahip olan anahtar etmenler, her sektörde olduğu gibi uluslararası lojistik yönetiminde de son derece önemlidir. Uluslararası lojistikte yapılan her iş, atılan her adım müşteri ilişkisini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple etkili bir şekilde uluslararası lojistik yönetimi sağlanmak isteniyorsa, sektörde olan rekabet ortamında başarı kaydetmek önem teşkil eder. Doğru uluslararası lojistik yönetimi yapabilmek için gerekli olan önemli noktalardan biri de doğru planlama yapmak için kaynak ayırmak olacaktır. Uluslararası lojistik yönetimi ve taşımacılık için doğru planlama yapıp kaynak ayrılması ile lojistik yönetimini etkili bir şekilde hayata geçirmek mümkündür.

Tüm sektörler için geçerli olan önemli unsurlardan biri de etkili bir planlama yapmaktır. Verimli bir uluslararası lojistik yönetimi içinde esas olan en temel unsur doğru planlamadır. Lojistik süreci esnasında ne kadar az sayıda kararda değişiklik yapılırsa, iş akışı o kadar kaliteli hale gelir. İyi bir şekilde yapılan planlama ile önceden tasarlanmayan kararları en aza indirerek tedarik zinciri ve uluslararası lojistik yönetimindeki aksaklıkları düzeltmek çok daha kolay hale gelecektir. Uluslararası lojistik yönetimi nedir sorusuna ek olarak, bu yönetimin etkili hale gelmesi için kullanılan önemli noktalardan örnek verilebilir. İkinci önemi nokta ise acil durum planının bulunmasıdır. Uluslararası lojistik planının ne kadar iyi olursa olsun, her türlü koşulu göz önünde bulundurmak gereklidir. Yaşanacak talihsizlikler ve olumsuzluklar sonucunda uluslararası lojistik yönetimi bazı zamanlarda aksaklık gösterebilir. Böyle durumların yaşanmaması adına her ihtimale karşı daima bir acil durum planının olması gereklidir. Bu sebeple tedarik zincirini her açıdan ve her noktada takip eden, sorunlara zamanında müdahale eden Globelink Ünimar gibi tecrübeli bir firma ile çalışılması gerekmektedir. Esas olan plan kesintiye uğradığında harekete geçirilen yedek plan sayesinde doğru bir uluslararası lojistik yönetimi yapılması mümkündür.

Uluslararası Lojistik Yönetimini Etkili Şekilde Sürdürmenin Püf Noktası: Kargo Faktörü

Doğru bir şekilde uluslararası lojistik yönetiminin sürdürülmesi için bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Bu önemli noktalar arasında kargo faktörü de yer alır. Uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi yurt dışına satış yapan ya da yapmak isteyen firmaların da yakından takip ettiği alanların başında gelmektedir. Üzerinde durulması oldukça önemli olan bu alan, ülkeler arası ürün gönderimi esnasında kritik öneme sahiptir. Yurtiçi kargo gönderiminden biraz daha farklı olan uluslararası lojistik, gönderim koşulları ve kuralları bakımından bazı değişikliklere sahiptir. Ek olarak, lojistik firma seçimi, ürün paketlenmesi gibi koşulların farklılık göstermesi sonucunda etkili bir şekilde uluslararası lojistik yönetimi yapılmalıdır. Doğru lojistik partneri seçimi, uluslararası alanda ticaret yapmak için oldukça önemlidir. Bu nedenle hızlı, güvenilir ve esneklik ilkelerini baz alan bir kargo ve lojistik firması ile çalışmak en doğrusu olacaktır. Globelink Ünimar da sunduğu ETGB, mikro ihracat, e-ticaret ve hızlı kargo hizmetleriyle uluslararası lojistik taleplerinizde yanınızda.

Her firma uluslararası lojistik hizmeti sağlamadığı için sunulan hizmetler de aynı kalitede olmamaktadır. Uluslararası lojistik yönetimi ne iş yapar gibi sorulara cevaben, bir ürünün ya da hizmetin yurt dışına kaliteli bir biçimde, müşteri memnuniyetini gözeterek teslim edilmesini sağlar demek mümkündür. Uluslararası alanda ticaret yapmak isteyen firmalar, kargo ve gönderim işlemlerini halledecek doğru uluslararası lojistik hizmeti veren firmalar ile anlaşmaya varmalıdır. Bu şekilde uluslararası lojistik yönetiminin sağlanması mümkün hale gelir.

Uluslararası Lojistik Yönetimini Kaliteli Hale Getirmek

Uluslararası lojistik yönetimi, üretim ve operasyon başlıkları altında da incelenmektedir. Ürün tasarımı ve analizinin yapılmasının ardından kapasite planlanmasının yapılması gereklidir. Uluslararası lojistik firmaları bu planlamalara ek olarak yatırım kararları, operasyon planlamaları ve stok kontrolü gibi alanlara yoğunlaşır. Kontrollerin yapıldığı sürecin ardından ele alınması gereken başlık ise tedarik zinciri olarak ifade edilir. Özellikle bu tedarik zinciri aşamalarının tümünün bir bütün ve sürdürülebilir olması son derece önemlidir. Uluslararası lojistik şirketleri sürdürülebilir tedarik zincirinin ardından, risk yönetimi ve tedarik zinciri ilişkileri yönetimine yoğunlaşmaktadır.

Stok yönetimi ise uluslararası lojistik yönetiminin üçüncü aşaması olarak ifade edilir. Stok yönetimi belirli parçaların bütünleştirilmesinden meydana gelir. Bu aşamalar arasında, stok kontrolü, stok analizi ve malzeme ihtiyaç planlaması yer alır. Üç aşama da stok yönetimi sürecine dahildir. Kurumsal kaynak planlaması kısmında ise kurumsal organizasyon süreci değerlendirilerek uluslararası lojistik yönetimini doğru bir şekilde yapmanın önemli noktalarının hayata geçirilmesi sağlanır. Uluslararası lojistik yönetiminde kritik öneme sahip olan diğer önemli süreçler arasında ise ulaştırma ve dağıtım yer almaktadır. Ulaştırma kararları ürünün yapısına göre alınmaktadır. Bozulabilir ürün, hassas ürün gibi istisnai durumlar için özel olarak kararlar alınmalıdır. Ürünün güzergahı ve taşıma şekli gibi unsurlar da ulaştırma kararını etkileyen maddeler arasında yer alır.

advanced divider

Siz de uluslararası taşımacılık konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetler sayfamızı ziyaret edebilir, tek tıkla fiyat teklifi alabilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih