İş Dünyasının Değişen Kodları
Değişen ve dönüşen iş hayatında; dijital üreten, çevik düşünen, yeni dünyaya liderlik yapan, vizyoner çözümler sunan ve dijital veriyi tasarıma aktarabilen firmalar rekabette üstünlük sağlıyor.
Teknoloji ve küreselleşmenin her zamankinden daha fazla ve hızlı ilerlemesi, işletmeleri daha çok mücadeleye ve düşünmeye zorluyor. Yeni dünya düzeninde artık geleneksel yöntemlerin, işletmeleri koruyamadığını ya da yeteri büyümeyi sağlayamadığını ifade eden Globelink Ünimar İnsan Kaynakları Direktörü Levent Terzi, şirketler için rekabetçi avantaj elde etmek yeni kodlar oluşturulması gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Dijital üreten, çevik düşünen, yeni dünyaya liderlik eden, vizyoner çözümler sunan ve dijital veriyi tasarıma aktarabilen firmalar rekabette üstünlük sağlıyor. Biz de Globelink Ünimar olarak, iş hayatının geri dönülemez şekilde yaşadığı bu değişimin farkında olarak, kendi DNA’mızı dönüşen dünyanın dinamikleri ile beraber güncelliyoruz.”
20. yüzyılın beraberinde getirdiği teknolojik değişimler, organizasyonların ayakta kalabilmesi için adaptasyon kavramının varlığını ortaya koydu ancak son yıllarda iş dünyasındaki değişim konusunda adaptasyon yerine, değişime liderlik etme kavramı daha güçlü seslendirilmeye başlandı.
Harvard Business School’da liderlik alanında eğitim veren Profesör John Paul Kotter, Buz Dağımız Eriyor adlı kitabında, bir kişinin ya da işletmenin değerini ve gücünü ortaya koyan şeyin, değişime ayak uydurmaktan ziyade değişimi yönetebilme, ona liderlik etme kabiliyeti olduğunu anlatıyor.
Liderlik etmeyi çeşitli aşamalarla açıklayan Kotter, her şeyin bir farkındalık yaratabilmekle başladığını, bu farkındalığı somutlaştırmak için de önce iç iletişime ihtiyaç duyulduğunu aktarıyor.
Levent Terzi de değişime liderlik etmenin ilk olarak iletişimden geçtiğini ifade ederek, “Globelink Ünimar olarak, iç iletişimi artırmanın, artan çalışan ve müşteri memnuniyeti, verimlilik ve kaliteli iş ile eş değer olduğunun farkındayız. Şirketimiz bünyesinde faaliyet gösteren Ünimar Akademi ile çalışanların ve yöneticilerin kendilerini, yetkinlikleri doğrultusunda en iyi şekilde ifade edebilmelerini ve bu bireysel iletişimin şirket kültürünün bir parçası olmasına katkı sunmasını umuyoruz” diyor.
Değişim yönetiminin, yaşamın sürekliliği içinde değişen dinamikler ile modellendiğinde şirketlerin verimli ve sürdürülebilir yeniliklere imza atabileceğine dikkat çeken Levent Terzi, yaşanılan değişimin temelinde çalışanların, ortakların, paydaşların ve müşterilerin beklentilerini en üst seviyede karşılama isteğinin yattığını ifade ediyor. Şirketlerin benimsedikleri ve ortaya koydukları vizyonu ilk olarak kendi ekosistemlerinde başarılı şekilde gerçekleştirmekle yükümlü olduklarını aktaran Terzi, herkesi değişime yöneltmenin bir sonraki aşama olduğunu söylüyor.
“Değişen ve dönüşen iş hayatında liderlik etmenin bu kadar önem kazanmasındaki temel etken, hızla gelişen dünyada artık zamanın ve boyutların kısa sürelerle temsil edilmesi. Günümüzde uzun dönemler için sabit bir denge oluşturmaya çalışmak, sistemler ve şirketler için sorun anlamına geliyor” diyen Terzi, yarını oluşturabilmek için vizyoner ve çevik fikirlere sahip olunması gerektiğini söyleyerek, “Pandeminin iş dünyasına gösterdiği şeylerden biri de olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olunması gerektiği oldu. Hızla değişen şartlara uyum sağlamanın ötesinde bir değişimi başlatmanın ne denli önemli olduğunu gördük.
Felsefesini, yarına kanalize etmek üzerine oluşturmuş bir firma olarak, sorunlar karşısında çözüm bekleyen değil, çözüm üreten bir anlayışla hareket etmeye çalışıyoruz.
Aynı şekilde çalışanlarımızın da bu çözümün bir parçası olması, insan kaynağını en önemli sermayeleri arasında gören Globelink Ünimar için çok önemli. Bu sebeple de çalışanlarımızın kendi yetkinliklerini artırıp, yeni fikirler üreten bir yapıda olması bizim için değerli. Bu noktada daha önce de dediğim gibi Ünimar Akademi bizim en önemli aracımız. Değişen ve dönüşen iş hayatının tüm önceliklerini bu akademi çatısı altında çalışanlarımızın bilgisine, ilgisine sunuyoruz. Şu an için sadece kendi çalışanlarımız için faaliyet gösteren bu akademinin ilerleyen dönemlerde herkesçe kullanılabilir bir yapıya kavuşması için de çalışmalarımız olacak” şeklinde konuşuyor.