Konteyner Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
  • Kasım 15, 2024
  • Blog

Uluslararası ticaretin gelişmesiyle birlikte lojistik süreçlerin de aksamadan, güvenilir ve olabildiğince hızlı şekilde yapılması konusundaki talep her geçen gün artmaya devam etmektedir. Denizyolu taşımacılığı başta olmak üzere karayolu taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığında da önemli bir yere sahip olan konteyner taşımacılığı da bu taleplere yanıt vermek üzere her geçen gün daha da gelişme gösterir. 

Artan tüketici istek ve ihtiyaçlarına paralel olarak uluslararası ticaretin gelişmesiyle birlikte dış ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısı da artmaya devam etmektedir. Bu durum da profesyonel anlamda lojistik hizmeti sunan firmalara duyulan ihtiyacın artışına sebep olmuştur. Konteyner taşımacılığı alanında sektörün öncüleri arasında yer alan Globelink Ünimar, müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarına en uygun taşıma yöntemini planlayarak uluslararası pazarlara açılmalarına destek olmakta, lojistik servislere ek olarak söz konusu hizmetlerin sağlanması için doğru ekipmanların kullanılmasını sağlamaktadır.

Konteyner Taşımacılığının Önemi Nedir?

Konteyner taşımacılığı hakkında bilgi vermeden önce bu taşımacılığın önemini bir kez daha vurgulamakta fayda bulunmaktadır. Bilhassa “door to door” ismiyle bilinen, kapıdan kapıya taşımacılığın gün geçtikçe önem kazanmasıyla beraber, herhangi bir yükün çıkış noktasından varış noktasına kadar pratik, güvenli ve hızlı bir şekilde taşınması için sık olarak konteyner taşımacılığı tercih edilir. Konteyner taşıma, elleçleme süreçlerinde hem güvenli hem de zamandan tasarruf etmeyi sağladığından ve farklı ürün gruplarını taşımaya olanak tanıdığından sıklıkla tercih edilmektedir. Bilhassa uluslararası konteyner taşımacılığı alanında full konteyner ve parsiyel taşımacılık avantajı ile ürün miktarından bağımsız olarak global ticarette yerinizi almanızı sağlamaktadır. 

Özellikle denizyolu taşımacılığı için önemi büyük olan konteyner taşımacılık operasyonlarında kullanılan konteyner, sözlük anlamı olarak ifade edildiğinde çeşitli eşyaları taşımak üzere uluslararası standartlara göre sunulmuş büyük taşıma aracı olarak tanımlanabilir. Konteynerler üretildikleri malzemeye, kullanım amaçlarına ve alanlarına göre kendi içinde sınıflara ayrılır. Burada söz konusu olan uluslararası standartlar ISO olarak da bilinen Uluslararası Standartlar Teşkilatı (International Organization for Standardization) tarafından belirlenmiştir. Bu standartlara bağlı kalınarak her gün milyonlarca yük, bir konteyner taşıma aracı ile taşınmaktadır.

Denizyolu Taşımacılığında Kullanılan Konteyner Çeşitleri

Özellikle ithalat ve ihracat yapacakların tercih ettiği konteyner taşımacılığında en dikkat çeken konuların başında ise konteyner çeşidi öne çıkmaktadır. Farklı konteyner türlerini ve boyutlarını bilmek, yüklerinizi güvenli ve daha düşük maliyetli bir şekilde  göndermenize yardımcı olabilir. 

  • Standart Konteyner( Dry Container)

Denizyolu taşımacılığındaki konteyner taşımacılığı denildiğinde akla ilk gelen konteyner tipi standart olarak bilinen dry container türüdür. Çelikten yapılan ve dikdörtgen yapıya sahip bu kapalı kutular yük gemilerinin vazgeçilmezidir.

Boyutları 20ft ve 40ft değişen bu konteyner türünde genellikle ev eşyası, giyim, mobilya, gıda ürünleri, elektronik cihazlar ve çeşitli endüstriyel malzemeler uzun mesafeler için taşınabilmektedir. Kapalı yapıları sayesinde içine konulan herhangi bir yükün uzun yolculuk boyunca hava şartlarından etkilenmesini önler ve ürünün genel yapısının bozulmasını önler.

Diğer yandan standart konteynerler, denizyolu taşımacılığında yüksek kapasiteli ve ekonomik bir çözüm sunar ve yüklerin güvenli bir şekilde taşınmasına yardımcı olur.

  • Tanker Konteyner

Denizyolu taşımacılığında sıvı yüklerin taşınmasını sağlayan tanker konteyner, her türü sıvı yükün sorunsuz bir şekilde taşınmasını sağlar. Konteynerlerin içinde özel bir kaplama ve izolasyon malzemesi bulunduğu için yüklerin sıcaklığı, nem oranı ve basıncı kontrol edilir.

Silindirik yapıda olan bu konteynerler tehlikeli sınıfa giren birçok maddenin de uzun yolculuklarda sorunsuz bir şekilde bir noktadan diğerine taşınmasını sağlar. Devasa boyutlardaki konteyner sınıfına giren tanker konteynerler dünya ticaretinin en önemli ürünlerinin taşınmasında başı çekmektedir.

  • Üstü Açık( Open Top Konteyner)

Dökme yük taşımacılığı için tercih edilen üstü açık konteynerler standart konteynerler ile hemen hemen aynı yapıya sahiptir. Aradaki tek fark bu tip konteynerlerin üstü kuru yük ve dökme yüklerin hızla yerleştirilmesini sağladığı için açıktır.

Bu sayede, yüklerin konteynere üstten yüklenebilmesini ve boşaltılabilmesini sağlar. Open Top konteynerler, ağır ve büyük yüklerin taşınması için idealdir ve özellikle endüstriyel malzemelerin, madenlerin, inşaat ekipmanlarının, makine parçalarının taşınmasında kullanılır. Konteynerin üst kısmı, çeşitli örtü veya brandalar ile kapatılabilir ve bu sayede yüklerin hava olaylarından ve nemden zarar görmemesi önlenir.

  • Reefer Konteyner

Denizyolu taşımacılığı hassas ürünlerin taşınmasını da sağlayabilir. Bu ürünlerin sorunsuz ve güvenli bir şekilde sağlanması ise reefer konteyner ile sağlanmaktadır. Sıcaklık kontrollü bir ortamın oluşturulmasını sağlayan reefer konteyner başta bozulabilir gıda ürünleri olmak üzere; ilaç, kozmetik ve diğer hassas yüklerin taşınması için idealdir.

Reefer konteynerler, yüklerin özellikle soğuk veya dondurulmuş olması durumunda sıcaklık, nem ve havalandırma düzenlemelerini yapabilen özel bir sistemle donatılmıştır. Bu sayede, yüklerin kalitesi korunur ve nihai tüketicilere sağlıklı ve güvenli ürünler sunulur. Eğer siz de bozulabilir ve hassas ürünleriniz için konteyner seçiminde bulunuyorsanız reefer konteyner sizin için doğru bir tercih olacaktır.

Konteyner Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?

Uluslararası ticaret faaliyetleri için tercih edilecek taşıma modları ve kullanılacak araçlar ürün özellikleri başta olmak üzere birçok değişken göz önünde bulunarak seçilmektedir. Bu noktada konteyner taşımacılığının da birçok avantajı bulunmaktadır. Konteyner taşımacılığının avantajları arasında en dikkat çekici olan unsur, full konteyner (FCL) veya parsiyel taşımacılık (LCL konteyner taşımacılığı) opsiyonu sunması ve bu sayede konteyneri doldurmayacak yüke sahip firmalara da dış ticarette yer alma fırsatı sağlamasıdır.

 Konteyner taşımacılığı aynı zamanda güvenli, hızlı ve ekonomik bir taşıma imkanı da sunmaktadır. Kullanılan konteynerler sayesinde tek bir seferde daha fazla yük taşıyabilme özelliğine sahiptir. Konteyner taşımacılığı, her geçen gün bu ayırt edici özellikler sayesinde ilgi odağı olmaya devam eder. Konteyner taşımacılığında olan bir diğer avantaj da denizyolu, karayolu ve demiryolu ile entegre hizmet sağlayarak ülkeler arasında ticaretin sağlanmasına imkan tanımasıdır. 

Konteyner Taşıma Kapasiteleri Nelerdir?

Konteynerler, uluslararası standartlara göre üretilir. Globelink Ünimar’ın öncüleri arasında olduğu konteyner taşımacılığı yapan firmalar ise bu standartlara uygun olarak yapılan konteynerlerle lojistik süreçlerini gerçekleştirirler. Bu standartlara göre en çok kullanılan konteyner ölçüleri 20’lik ve 40’lık konteynerlerdir. Konteyner ölçüleri, aynı zamanda konteyner taşıma kapasiteleri belirlenmesinde de kullanılır.

Konteyner tipleri ise high cube, open top konteyner, open side konteyner, reefer konteyner, tank konteyner, flat rack konteyner, half height offshore konteyner olarak dikkat çeker. Standart nakliye konteynerleri olarak bilinen 20’lik ve 40’lık konteynerler kullanılarak gemi, tren ve karayolunda kullanılan araçların çok verimli bir biçimde yüklenip boşaltılabilmesi mümkündür. 

Ürünler, yükleme ve boşaltma noktalarında konteynerler yardımıyla çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde yüklenip boşaltılabilir. Bir malın konteyner ile taşıması yapılacağında transfere konu olan ürünün özelliklerine bakılarak konteyner seçiminde bulunulması gerekir.

Konteyner Elleçlemede Otomasyonun Rolü

Otomasyon, deniz taşımacılığında konteyner elleçleme operasyonlarında çığır açmıştır. Limanlardaki terminaller ve konteyner sahaları, yükleme ve boşaltma işlemlerini kolaylaştırmak için giderek daha fazla otomatik sistemler kullanmaya başlamıştır.

Otomatik istifleme vinçleri, kılavuzlanmış cihazlar ve robotik kollar, konteynerleri gemilerden depolama alanlarına veya ileriye yönelik nakliye için kamyonlara ve trenlere verimli bir şekilde taşımak için kullanılmaktadır. Bu sistem, intermodal taşımacılığa da büyük katkı sunmaktadır.

Bu sistemler yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda riskli ortamlarda kol gücüne olan ihtiyacı azaltarak güvenliği de artırır. Ayrıca otomasyon, konteynerlerin hassas bir şekilde yerleştirilmesini sağlayarak alan kullanımını optimize eder ve taşıma sırasında kaza veya hasar riskini azaltmaktadır.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Parsiyel Taşımacılığın Özellikleri
    Ocak 4, 2025

    Parsiyel Taşımacılığın Özellikleri

    Kelime anlamı olarak tüm olmayan, anlamına gelen parsiyel, bir

    Havalimanı Şehri Yaklaşımının Kent Ekonomisine Katkıları
    Ocak 3, 2025

    Havayolu Taşımacılığı Neden Tercih Edilir, Avantajları Nelerdir?

    Kargo taşımacılığı esnasında herhangi bir ürünün, bir yerden alınarak