Lojistik Sektöründe Teknoloji Kullanımı

Lojistik ve teknoloji arasındaki ilişki ve iş birliği her geçen gün artmakta ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik yeni taşıma yöntemleri devreye girmektedir. Şirketler arasındaki rekabetin de her geçen gün arttığı göz önünde bulundurulduğunda lojistik ve lojistikte kullanılan farklı teknolojiler de sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Gerçekleştirilecek operasyonlar için karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu başta olmak üzere farklı taşımacılık modları, ürünlerin özelliklerine, ağırlıklarına ve boyutlarına göre tercih edilmektedir. Taşınacak olan ürünlerin özel kargo statüsünde olması durumunda ise taşımacılık sırasında bazı noktalara özellikle dikkat edilmelidir. Ürünlerin tehlikeli olarak tanımlanan patlayıcı veya yanıcı özelliklere sahip olmaları durumunda özel araç ve ekipmanlar kullanılmaktadır. Son dönemde sıklıkla gerçekleştirilen bozulabilir ürün taşımalarında, taşınan ürünü dış ortam şartlarından koruyacak taşıma araçları kullanılmalıdır. Ürünlerin taşınmasında kullanılan bu tarz araçların teknolojiyle yakından bir ilişkisi vardır. Lojistik teknolojileri arasında önemli bir yeri olan ürünlerin taşınmasında kullanılan araçlar kullanım amacına göre farklı donanımları kendisinde toplamıştır.

Lojistik Sektörünün İhtiyaçları

Ticaretin gelişmesi ve globalleşme ile birlikte piyasalardaki rekabet artmış ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte lojistik sektöründe duyulan ihtiyaçlar da çeşitlilik göstermeye başlamıştır. İhtiyaçların yanında ortaya çıkacak olası problemlerin çözümü için de teknolojiden faydalanılmasına sıklıkla rastlanmaktadır. Lojistikte teknoloji, sektörün istek ve ihtiyaçlara hızlı ve pratik şekilde cevap vermeye çalışmaktadır. Teknoloji kullanımının önemli adımlarından biri, lojistik süreçlerinde kullanılan belgelerin dijital ortama aktarılması ve saklanmasıdır. Bu aşamada verilerin güvenliği ve geçerliliğinin kontrol edilmesi bilgi güvenliği açısından oldukça önemlidir. Kullanılan teknolojik araçlar arasında kurumsal kaynak yazılımları kullanılması ve kullanılan sistemler arasında gerekli entegrasyonların sağlanması da bulunmaktadır. Ürünlerin özelliklerine ve sevkiyat güzergahlarına göre farklı taşıma yöntemleri, aynı sevkiyat hattında kullanılabilmektedir. Tercih edilen farklı taşımacılıkların modları, yapıları gereği farklılık gösterdiği için her birinin ayrı mevzuatı ve belgeleri bulunabilmektedir. Diğer tüm işlemlerin ve gümrük işlemlerin dijital ortama aktarılması ve kolaylaştırılması lojistik sektöründe teknoloji kullanımı ile mümkün hale gelmektedir.

Lojistikte Yeni Bir Dönem Yazılım Teknolojileri

Lojistik yazılım teknolojileri, lojistik kaynaklarının etkili ve verimli kullanımını sağlayarak daha hızlı ve güvenli bir lojistik süreci gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Ticaretin hem ülke içinde hem de ülke dışında hız kazanmasıyla birlikte şirketler arasındaki rekabet artmış ve hem ürünlerin üretilmesi hem de bu ürünlerin ilgili yerlere ulaştırılması önem kazanmaya başlamıştır. Bu noktada devreye giren lojistik yeni teknolojiler ile sevkiyatların hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Kullanılan yazılım teknolojileriyle ürünlerin üretim aşaması takip edilebilir, ürünler kolay bir şekilde ayrıştırılabilir, stok miktarları anlık olarak takip edilebilir, paketlenebilir ve gerekli yerlere ulaştırılmak üzere sevk edilebilir. Gelişmiş teknoloji sayesinde aynı zamanda bu ürünlerin sevkiyat aşamasındaki konumları takip edilebilir. Böylece herhangi bir sorun olması durumunda hızlı ve kolay bir şekilde müdahale edilebilir.

Lojistikte Teknolojinin İzleri

Taşımacılık teknolojileri, her geçen gün gelişmekte ve yeni taşıma türlerine ayak uydurmaktadır. Taşımacılık sistemleri ve teknolojileri arasında yerini alan otomasyon ve bilişsel teknoloji, lojistiği daha profesyonel ve pratik bir hale getirmektedir. Sevkiyat, teslimat, ürün hareketlerinin planlanması ve düzenlenmesi, rota planlamasının yapılması, araç ve yük takibi gibi pek çok taşıma aşaması akıllı uygulamalar ve özel geliştirilmiş yazılımlar ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu bilgi teknolojilerinin kullanılması ile operasyon süreçlerinin yönetilmesi sağlanarak müşteri memnuniyetinin de arttığı gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra depo sayımlarında droneların kullanılması, yoldaki tehlikeler hakkında önceden bir fikir sahibi olabilmek için sanal gözlüklerin kullanılması, sürücüsüz kamyon ve otonom gemiler ile ilgili çalışmalarının sürdürülmesi lojistik sektöründeki diğer teknolojik izler olarak sıralanabilir.

Türkiye’de bulunan 10 ofisi ve acente ağı ile yerel ve global lojistik taleplerine hızlı, esnek ve güvenilir hizmet anlayışı sunan Globelink Ünimar, bu anlayışını daha da geliştirmek ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak için son olarak sektörün önde gelen yazılım çözümleri firmalarından Siber Yazılım ile iş birliğine gitti. Globelink Ünimar, bu iş birliğine ek olarak, tüm ödeme ağını tek bir sistem altında toplayarak devreye aldığı sanal pos ödeme sistemi ile müşterilerinin istedikleri her yerden hızlı ve güvenli bir şekilde kredi kartı ile ödeme yapma imkanı da sunuyor.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine güvenle ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi ziyaret edebilir, tek tıkla fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih