Tedarik Zincirinizi Modern Lojistik Çözümleriyle Geliştirin
  • Haziran 14, 2021
  • Blog

Çeşitli hammaddelerin ürün ya da hizmetlere dönüştürülerek nihai kullanıcılara ulaştırıldığı lojistik sistemleri en genel tanımıyla tedarik zinciri olarak ifade edilebilir. Bu kavram, en sade şekliyle tedarikçileri, üreticileri, toptancıları, lojistik partnerleri, perakendecileri ve tüketicileri kapsamaktadır. Tüm paydaşların arasındaki hareketi ve ilişkiyi ifade etmek için tedarik zinciri kavramı kullanılmaktadır. Tedarik zinciri, ürün ve hizmetlerin son tüketiciye ulaşmasına kadar gerçekleşen süreçte yer alan tüm faaliyetleri; bilgi ve malzeme akışını, kullanılan teknolojiyi, firma yapılarını, lojistik planlamalarını ve insan kaynağı gibi adımları kapsar. Bu sayede, tedarik zinciri nedir sorusuna yanıt vermek mümkün hale gelir. Tedarik zinciri süreci içinde yürütülen tüm faaliyetler arasında yer alan çeşitli kaynaklar birer ürün ya da hizmete dönüştürülerek son tüketiciye (nihai müşteri) ulaştırılır. Tedarik zincirini oluşturan ilişkiler ve bağlantılar, dağıtıcılar, toptancılar ve perakendeciler gibi paydaşları kapsamaktadır.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nasıl Sağlanır?

Tedarik zincirinde yer alan paydaşlar, zincirin halkalarını temsil eden unsurlar olarak ifade edilir. Tedarik zinciri yönetimi belli birtakım aşamalara sahiptir. Üretim, stok yönetimi, hammadde ve malzeme temini, depolama, paketleme, dağıtım, satış, müşteri ilişkileri yönetimi gibi süreçler, tedarik zinciri yönetiminin etkinliğini artırmaya yönelik adımlardır. Tedarik zincirleri boyunca malzemelerin ve çeşitli bilgilerin hem tedarikçi hem de müşteriler tarafından bilinmesi de tedarik zinciri yönetimi açısından önemlidir. Tedarik zinciri ve lojistik yönetimi süreçlerinin etkili bir şekilde sağlanması sonucunda, nihai müşteriye ürün doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata ve tedarik zinciri süreci boyunca mümkün olan en düşük maliyetle ulaşması mümkün hale gelmektedir. Tüm bu süreçlerde yer alan malzeme, bilgi ve para akışının entegre şekilde yönetilmesi de başarılı bir tedarik zinciri sonunda elde edilir. Tedarik zinciri bünyesinde yer alan temel iş süreçleri sayesinde müşteri memnuniyetini artıracak stratejiler ve iş modelleri oluşturulabilmektedir.

Tedarik Zinciri Süreçleri Neleri Kapsar?

Tedarik zinciri yönetiminde yer alan süreçler, birtakım ekonomik ve rekabet koşullarında sürdürülebilirliğin sağlanması için etkin ve verimli olacak şekilde kurgulanmalıdır. Tedarik zinciri süreçleri arasında, satış ve operasyon planlama temel faktörler arasında yer almaktadır. Diğer süreçler ise stratejik iş planlama, talep ve sipariş yönetimi, üretim, paketleme, envanter (stok) yönetimi, depo yönetimi, sevkiyat (taşıma) gibi unsurlardan meydana gelmektedir. Tedarik zinciri bileşenleri arasında yer alan bu faktörlerin doğru ve etkili yönetimi sayesinde, tedarik zincirinde mükemmellik sağlanabilir. Bu süreç esnasında üretilen değerin artırılması ve rekabetçilik oranını artıracak şekilde planlama ve tedarik süreci kurgulanması oldukça önemlidir. Etkili bir şekilde tedarik zinciri süreçlerini tamamlamak amacıyla, üretim ve lojistik süreçlerinin düzenlenmesi gerekir. Nihai tüketici tarafından gelen talep ile tedarik aşamalarını dengelemek için koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması da tedarik zinciri süreçlerini kapsamaktadır. Başarılı bir tedarik zinciri süreci gerçekleştirmek isteyen firmalar, sürekli iyileştirmeye gitmelidir.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

Tedarik zincirinin doğru bir şekilde planlanması ürün ve hizmet üreten firmalar açısında oldukça önemlidir. Tecrübeli bir çözüm ortağı ile birlikte oluşturulacak tedarik zinciri stratejileri sayesinde, nihai müşterinin memnuniyeti de artacaktır. Tedarik zinciri yönetimi aşamaları esnasında doğru iş ortaklarının ve araçların kullanılmasıyla birlikte, etkin ve verimli bir performans sağlanması mümkün olacaktır. Tedarik zinciri yönetiminin faydaları arasında, güçlü bir lojistik planlaması ile teslimatların performansını iyileştirmek de yer almaktadır. İyileştirilen teslimat performansı ile müşteri memnuniyeti doğru orantılıdır. Üretimde uygun stok seviyesinin sağlanması ile devamlılık sağlayan tedarik zinciri yönetimi, bu sayede kontrollü depo ve stok yönetimini de beraberinde getirir. Optimum stok seviyesinin bulunmasına da yardımcı olan tedarik zinciri yönetimi, verimlilik ve kapasite artışı sağlamaktadır. Etkili tedarik zinciri yönetimi, lojistik planlamalarını da içerdiğinden pazarda gerçekleşen ani değişimlere karşı süreçlere direnç kazandırır.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tedarik zinciri yönetimi konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi ziyaret edebilir, tek tıkla fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih