Hem yurtiçi hem de yurtdışı ticaretinde lojistik hizmetlerinin verildiği limanlar ve terminaller giderek artan talebe cevap verecek yeni yöntemler arayışındadırlar. Özellikle dünyaca ünlü birçok limanda teknolojinin yardımıyla kurulan otomasyon sistemleri bu limanların hacimlerinin hiç olmadığı kadar büyümesine de imkan sağlamaktadır.
Ticari terminaller ve limanlar, dünya ticaretinde önemli bir rol oynar ve ticaret hacmi giderek artmaktadır. Bu nedenle, otomasyon teknolojilerinin uygulanması, bu terminallerin ve limanların daha verimli ve karlı hale getirilmesine yardımcı olabilir.
Liman Otomasyon Sistemleri Gerçekten Talep Ediliyor mu?
Yapılan son araştırmalara göre denizyolu lojistiğinin temel taşımacılık türlerinden biri olan konteyner taşımacılığında otomasyon kullanımının her geçen gün daha da artış gösterdiği saptanmıştır. Otomatik ve yarı otomatik olarak hizmet veren konteyner terminalinin 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
Liman içi otomasyonun başta konteyner gemileri olmak üzere çeşitli liman kısımlarında kullanılmaya başlanması dikkat çekmektedir. Özellikle ABD limanlarında başlayan bu otomasyon serisinin kısa sürede Çin, Hindistan, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi noktaların limanlarında yaygınlaşması bekleniyor.
Gelecek on yılda yapay zekanın gelişmesi, teknoloji altyapısının yaygınlaşması ve limanların yatırım alması gibi durumlar dünya üzerindeki ana limanların büyük çoğunluğunun otomasyonu daha fazla ve etkin bir şekilde kullanacağını öngörmektedir.
Liman Otomasyonları Neyi Kapsamaktadır?
Son yirmi yılda hızla artış gösteren liman otomasyon sistemleri, Avrupa ve ABD’deki pilot limanlarda başarıyla uygulanmaktadır. Son verilere göre limanlarda otomasyon kullanımı neticesinde maliyetler neredeyse %25’lik bir azalış göstermiştir.
Ayrıca liman depolama işlemlerinde otomasyon kullanımı neticesinde depolama hizmetlerinin etkinliği büyük ölçüde artış göstermiştir.
Bugün liman otomasyonları 5 ana başlıkta toplanmıştır;
- Tersane yönetimi
- Liman kapıları
- İstifleme vinçleri
- Yatay taşıma
- Rıhtım vinçleri
Liman Otomasyon Sistemlerinin Avantajları
Otomasyon teknolojileri, birçok işlemi daha hızlı, doğru ve verimli hale getirebilir. Bu teknolojiler, örneğin, gemilerin yüklenmesi ve boşaltılması, konteynerlerin taşınması, gümrük işlemleri, depolama ve stok takibi gibi birçok işlemde kullanılabilir.
Bununla birlikte, otomasyon teknolojilerinin uygulanması, bazı işlerin insanlar yerine makineler tarafından yapılması anlamına gelir. Özellikle robotik teknolojinin gittikçe artış göstermesi otomasyonların yaygınlaşması için en önemli sebep olarak gösteriyor. İnsan gücünden robotik güce geçilmesi ise beraberinde hızı ve güvenliği getiriyor.
Söylendiği gibi otomasyon teknolojileri, işlerin daha verimli ve karlı hale getirilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, bu teknolojilerin kullanımıyla, insan hatalarının azaltılması ve güvenliğin artırılması gibi avantajlar da sağlanabilir.
Ticari terminaller ve limanlar için otomasyon teknolojilerinin kullanımı, işlemleri daha verimli hale getirerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir. Ancak, insanların işlerini kaybetmesi gibi olumsuz sonuçları da olabilir ve bu nedenle, otomasyon teknolojilerinin uygulanması dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.