Ticaretin gün geçtikçe daha da küresel bir ortama dönüşmesi, uluslararası ticaret payının büyümesine ortam hazırlamaktadır. Ürün ve hizmetlerin dünya çapında pazarlanması, firmaların rekabetçi ortamda rahatça rekabet edebilmesini sağlar. Yapılacak olan uluslararası ticaret işlemlerinde lojistiğin önemli bir payı vardır. Bu noktada uluslararası ticaret ve lojistik birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışarak küreselleşme süreçlerini hızlandırır. Uluslararası pazarda büyüme yakalayabilmek, gelişim elde edebilmenin yolu uluslararası ticaret yapmaktan geçer. Bu sebeple, ürün ve hizmetleri uluslararası alanda pazarlamak, firmalar için son derece faydalı hale gelir. Bu pazarda büyümeye katkı sağlayan uluslararası ticaret, firmalara birbirinden farklı avantajlar sunmaktadır. Sağlanan en önemli avantajlardan biri, finansal anlamda büyüme yakalamak olarak ifade edilir.
Uluslararası ticaret sayesinde işletmelerin finansal anlamda gelişim göstermesi söz konusudur. Rekabet seviyesinin artması da uluslararası ticaretin sağlamış olduğu avantajlardan biridir. Birden fazla güçlü rakip ile aynı pazar içinde olmak, rekabeti arttırmaya yönelik unsurlar arasında yer alır. Uluslararası ticaret, ülkelerin, şehirlerin ve çeşitli işletmelerin dış pazarlarda ürün, hizmet alımı ya da satımı yapmasını sağlar. Bu sayede, yerli müşterinin tercih edebileceği ürün ve hizmetlerin çeşitleri artış gösterir. Ülkelerarası olan ticaret sayesinde, firmalar gelişme gösterebilmektedir. Mal ve hizmetlerin ihraç edilmesi sonucu, şirketler büyük oranda kar edebilir aynı zamanda ticaret hacmini genişletebilir. Uluslararası ticaret sayesinde firmalar daha ucuz fakat aynı kalitede ürünleri, iç pazarda kullanarak karlı çıkabilir. Pek çok avantajı olan uluslararası ticaret, lojistik sektörünün hareketlenmesi için de gereklidir. Uluslararası ticaret ve lojistik için birbirine entegre olmuş demek son derece mümkündür. Kaliteli bir lojistik hizmeti alarak yapılacak olan uluslararası ticaret, müşteri memnuniyetini sağlayarak firmaların yükselmesine ortam hazırlar.
Uluslararası Ticaret Ekonomik Avantajlar Sunar
Rekabet ortamını hareketlendireceği için, yapılan uluslararası ticaret yüksek oranda ekonomik avantajlar elde edilmesini sağlayacaktır. Uluslararası ticaret nedir sorusundan sonra akıllara gelen uluslararası ticaret en önemli avantajları, çoğunlukla ekonomiktir. Ülkelerin kalkınması, belirli anlamda gelişim göstermesi de uluslararası ticaretin etkili bir biçimde yapılabilmesi ile doğru orantılıdır. Sahip olduğunuz ya da olacağınız potansiyel müşterinin kısa sürede artış göstermesi durumu da uluslararası ticaret işlemlerine bağlıdır. Potansiyel müşteri sayısını arttırabilmek, yapılan ülkelerarası ticaret sayesinde mümkün hale gelir. Birbirinden farklı ülke ile yapılacak olan ticaret doğrultusunda, gelir artışı ve ticari büyüme gözlemlenebilir. Ticaret indeksi, özellikle küçük işletmelerin dış ticaret yapması sonucu, %50 oranına varan artışlar gözlemlemiştir. Dolayısıyla, uluslararası ticaret yapmak hem küçük işletmeler için hem de büyük firmalar için son derece avantajlı olmaktadır.
Yurtdışına yapılacak ticaret sonucu firmalar üretim ve lojistik kısmında görev alacak kişileri işe alır. Bu noktada uluslararası ticaretin, ülke içinde istihdama yol açma avantajının olduğunu belirtmekte fayda bulunmaktadır. Üretim gücünün artması sayesinde, ülkelerde çeşitli kalkınmalar söz konusu olur. Yaşadığınız ve üretim yaptığınız ülkede, ürettiğiniz ürün sebebiyle pazarda aşırı rekabet yaşanması mümkündür. Yönünüzü uluslararası pazarlara çevirdiğiniz zaman, daha az rekabet ortamının olduğunu görebilirsiniz.
Kalabalık bir pazarda rekabet etmek, ürün ve hizmetlerinizin kar edebilmesini çoğu zaman zorlaştırabilir. Daha önce iş birliği içinde bulunmadığınız pazarlarda ticareti sürdürme kararı verirseniz, az rekabet sayesinde işlerinizi kolay hale getirebilirsiniz. Yalnızca ülke içinde yapılan ticaret, çoğu zaman hızlı nakit akışının sağlanmasını engelleyebilir. Daha kolay nakit akışı sağlamak için uluslararası ticarete yönelmek mümkündür çünkü ülkelerarası yapılan ticaretlerde çoğu zaman ön ödeme alınması söz konusudur. Ön ödeme alınacağı için nakit akışını sağlayabilir, alınan ödeme sayesinde çalışanların maaşı, ham madde alımı ve diğer masraflar karşılanabilir. Bu sayede yüklü borçlar altına girilmesi de önemli ölçüde engellenir. Sahip olduğunuz firmayı yurt dışı pazarlarına açmak, nakit akışınızı yönetmeniz konusunda yardımcıdır.
Uluslararası Ticaret Nasıl Yapılır?
Uluslararası ticaret yapmaya karar verdikten sonra, bu ticaretin nasıl yapıldığını bilmek gerekir. Uluslararası ticaret nasıl yapılır sorusu, ihracat, ithalat, nakliye ve gümrük işlemlerinin halledilmesi şeklinde cevap bulabilir. En temel dış ticaret unsurları olarak ifade edilen ihracat, ithalat, lojistik ve gümrük belgeleri iki ülke arasında yapılması beklenen ürün ve hizmet alışverişinin temelini oluşturur. Dış ticareti tam olarak harekete geçirmeden önce her iki taraf (ithalatçı ve ihracatçı) bazı noktalara dikkat etmelidir. Bu noktalar arasında, ürün ve hizmetlerin tedarikçisini tespit etmek, pazar araştırması yapmak, sipariş ve faturalandırma işlemlerini rapor haline getirerek yürütmek, lojistik işlemlerini düzenlemek ve gümrük belgelerini eksiksiz şekilde hazırlamak yer alır.
Tüm bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra uluslararası ticaret yapılabilir. Dış ticaretin sunduğu avantajlardan faydalanmak için, hazırlık aşamalarının da özenli olması gerekir. Ürün ve hizmetlerin satışa sunulacağı pazar ve dış ticaret mevzuatı hakkında titiz bir araştırma yapılmalıdır. Ham maddeyi tedarik edecek firmaları ya da alıcıyı belirlemek, teklif alıp teklif vermek için gerekli bir adımdır. Bu sayede verilen ya da alınan teklif doğrultusunda bir fiyat politikasının belirlenmesi kararlaştırılır. Uluslararası ticareti ilk defa yapacak olan firmalar, deneyimli firmalardan destek alarak işlerini daha kolay bir hale getirebilir. Dış ticaret işlemleri arasında yer alan bir başka unsur ise satış sözleşmesini hazırlamak ve imzalanmasını sağlamaktır. Bu satış sözleşmesi, fatura, fiyat, teslimat, lojistik, yükleme, miktar gibi bilgileri içermelidir. Böylece etkili ve güvenli bir şekilde uluslararası ticaret yapılabilir. Yapılan dış ticaretin sağladığı avantajlar arasında, döviz alım satımından faydalanmak da yer alır. Kur dalgalanmaları sebebiyle, yabancı müşterilerle döviz sayesinde daha fazla ticaret yapabilirsiniz.
Uluslararası Ticaret Türleri ve Sunduğu Avantajlar
Dış ticaret, birbirinden farklı türden meydana gelir. Dış ticaret türleri ihracat, ithalat ve transit ticaret olarak üçe ayrılmaktadır. İthalat, farklı ülkede üretilen ürünlerin, diğer ülke tarafından alınma işlemidir. Dış alım olarak da bilinen ithalat, özel ya da devlet kurumları tarafından yapılır. İhracat, bir ürünün farklı bir ülkeye döviz karşılığında satılması işlemine verilen isimdir. Yurt dışına satışı gerçekleştirilen bu ürünlerin ülkeye yüklü miktarda döviz getirisi vardır. İthalat ve ihracat ülkelerin dış ticaret dengesini oluşturur. Dış ticaretin sunduğu avantajlar arasında itibarın artması da yer alır. Artan itibar, başka ülkelerde ticaret yapmayı kolaylaştırır. Ülkelerde elde edilen ticari başarı, dış ticaret pazarında söz sahibi olmayı etkiler. Güvenilirliğin de artması sonucu, şirket ve ülkeler ciddi anlamda başarılı olur.
Uluslararası ticaret terimleri arasında yer alan transit ticaret, yurt dışında bulunan farklı bir firmadan satın alınan ürünlerin, diğer ülke içinden transit bir biçimde geçerek ticaret yapılacak olan ülkeye ulaştırılmasını desteklemektedir. Burada, transit ülke aracı görevi görerek iki farklı ülkenin ticaret yapmasını sağlar. Bu ticaret türlerinin sunduğu avantajlar, ticaret alanında uzmanlaşmayı sağlamaktadır. Uluslararası pazara açılmak isteyen firmalar, yeni bir hizmet ya da ürün modelini o ülkeye taşıyabilir. Yabancı ülke, ilk kez tanışacağı ürün ve hizmeti benimsediği takdirde firmaların yeni bir pazar alanı oluşturması mümkündür. Lider konuma geçilmesi söz konusu olan bu pazarda, uzmanlaşmaya gidilebilir.