E-Ticarette Depo Yönetiminin Avantajları Nelerdir?

Pandemi küresel anlamda birçok değişkeni tetiklediği gibi tüketici davranışlarında da birçok değişikliğe yol açtı. Argemonia’nın 21. Sayısında yayınlanan E-Ticaret Depolama Hizmetlerine Hız Kattı makalesine göre Çin’de yüzde 45’lere koşan e-ticaret oranı, Avrupa ve ABD’de yüzde 25’lere ulaştı. 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na Türkiye’de e-ticaret hacminin 240 milyar TL’ye çıkması ve internet üzerinden yapılan alışveriş oranının yüzde 38’e yükselmesi bekleniyor. Talepte yaşanan bu artış da depolamaya ve dolayısıyla e-ticarette depo yönetimine olan ihtiyacı da arttırmış durumda.

Online platformlar üzerinden gerçekleştirilen alışverişler için e-ticaret deposu büyük önem taşımaktadır. Doğru bir depo yönetimi ile ürünlerin hızlı, güvenli ve eksiksiz bir şekilde müşteriye ulaştırılması sağlanabilir. Kullanılacak depo merkez depo olabileceği gibi hedef pazarlara yakın olması amacıyla nispeten daha küçük olan depolama alanları da tercih edilebilir. Ticarete konu olacak ürünlerin takibi, güvenliği, stok durumu, teslimi gibi konular e-ticaret depo yönetiminin alanına girer. Depo yönetimi ile satışa hazır ürünler bu alanlarda depolanabildiği gibi ayrıca iade süreçlerinin yönetimi de sağlıklı bir şekilde sağlanabilir.

E-ticarette doğru bir depo yönetimi yaparak birçok avantaja sahip olabilirsiniz: teslimatları hızlı bir şekilde gerçekleştirerek müşteri memnuniyeti sağlanabilir. Ürünlerin hızlı, sağlam ve güvenli şekilde gönderimi sayesinde müşterileri tekrar firmanızdan ürün satın almaya teşvik edebilirsiniz. Stok yönetimi avantajı sayesinde herhangi bir vakit kaybı yaşanmadan sipariş deneyimi tamamlanabilir. Depo yönetimi ile aynı zamanda iade süreçlerinin takibi de sağlanabilir. Hızlı teslimat, ürün güvenliği ve süreç yönetimi konularında sağladığı faydalar ile online mağazanızı e-ticaret depo yönetimi ile hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

E-Ticaret Depo Yönetimi Nasıl Yapılır?

E-ticaret depolama birbirinden farklı birçok süreci kapsamaktadır. Bu yüzden depo yönetim konusunda farklı alanların koordine edilmesi gerekir. Bu süreçler en temel haliyle aşağıda yer almaktadır: depoda çalışacak kişileri eğitmek ve yönetmek, ürünlerin güvenliğini sağlamak, taşıma yapacak kişiler ve üreticilerle iletişim halinde olmak, işgücü ihtiyacına göre personel alımı yapmak, ürünlerin stok durumunu kontrol etmek, her gün gelen ve giden ürünlerin takibini yapmak, yeni gelen ürünlerin etiketleme, barkodlama ve adresleme işlemlerini yapmak, ürün bilgilerini sisteme girmek ve tüm ürünlerin bilgilerini kontrol etmek, ürünleri doğru koşullarda saklamak, sipariş edilen ürünlerin paketlenmesinin yapılması ve son kullanıcıya ulaştırılması için teslimata hazırlamadır. E-ticaret depo sistemi ile çalışan firmalar, doğru bir yönetim yapmak için bu kuralları dikkate almalıdır.

E-Ticarette Depo Neden Önemlidir?

E-ticaret operasyonlarında ürünlerin nihai kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştırılması için depo kullanımı en önemli aşamalardan biridir. E-ticaret depolama faaliyetleri aynı zamanda birçok katma değerli işlemin yapılmasına da olanak sağlamaktadır. Depolama aşamasında stok takibinin anlık olarak yapılabilmesi için ürünlerin etiketlenmesi oldukça önemlidir. Yapılan etiketleme ve barkodlama işlemleri ile ürünler hızlı ve güvenli şekilde takip edilebilmektedir. Sipariş geldiğinde ürünün depodaki yerini ve durumunu anlık olarak görebilirsiniz. Bu sayede zamanı ve siparişleri etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Özellikle e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların stok durumlarını güncel olarak takip etmesi oldukça önemlidir. Bu sayede teslim sürecinde yaşanabilecek olası gecikmelerin önüne geçilerek müşteri memnuniyetsizliklerinin önüne geçilebilir. Örneğin sipariş verilen bir ürünün stoklarda olmaması durumunda ürünün yeniden tedarik edilmesinin gerekliliği müşteriye teslim süresinin uzamasına neden olacağı için bu durum müşteri kaybına bile neden olabilir.

Depo yönetimine sahip olmanın avantajlarından bir diğeri de ürünlerin stoklara giriş süreçlerinin yönetilebilmesidir. Böylece ürünlerin tedarik süreçleri de yakından takip edilebilmektedir. Örneğin stok durumu kritik seviyeye inen ürünlerin tekrar sipariş verilmesi ve sipariş verilen ürünlerin tedarik süreleri kayıt altında olacağı için süreçler verimli bir şekilde yönetilebilmektedir.

E-Ticaret Depo Yönetimi Sistemi Nedir?

E-ticaret depo yönetimi sistemi ile e-ticaret faaliyetinde bulunan firmalar, süreçlerini verimli şekilde yöneterek depolardan daha fazla verim alabilir. Envanter tutma, stok yönetimi, paketleme, ambalajlama, dağıtım, teslimat gibi süreçlerin yönetimi müşteri memnuniyeti açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden süreçlerin koordineli bir şekilde yönetilmesi ile satışların artırılması ve belirlenen hedeflere ulaşılması için e-ticaret depo yönetimi sistemi kullanımının avantajları vardır. Kısaca WMS olarak da bilinen depo yönetim sistemleri ile operasyon süreçlerinin verimliliğini arttırılabilir, işletmenizi belirlenen hedeflere uygun şekilde büyütebilirsiniz.

Sunduğu hizmetlerle birlikte e-ticaret lojistiği ve depolama alanında sektörün öncülerinden olan Globelink Ünimar, sağladığı e-ticaret depo hizmeti ile süreçlerinizi etkili ve doğru bir şekilde yönetmenize yardımcı olarak hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.

advanced divider

PAYLAŞ:

Siz de tüm lojistik taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız hizmetlerimizi inceleyebilir, hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih