E-ticarette Lojistik Yönetiminin Önemi

E-ticarette Lojistik Yönetiminin Önemi

E-ticaret, gelişen teknoloji ile birlikte uzun zamandır faaliyet gösteren bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel mağazalara ek olarak pek çok firma e-ticaret alanında da faaliyet göstermeye devam ederken bazı firmalar ise mağazalarını tamamen sanal ortama taşımış durumdadır. Pek çok avantajın bulunduğu e-ticareti daha da etkili bir biçimde kullanmayı isteyen firmalar, lojistik ve tedarik zincirinin birçok alanında iş birliği içinde oluyor. E-ticaret yapan firmalar, kendi siteleri veya pazar yerleri üzerinden ürünlerini satışa çıkarmanın ve çeşitli pazarlama faaliyetleri yürütmenin yeterli olmayacağını bilir. Müşteri memnuniyeti, paydaşlarla iletişim gibi oldukça önem isteyen faaliyetlerin başarılı bir biçimde yürütülmesi için operasyon süreçlerinin de son derece başarılı bir biçimde yürütülmesi gerekmektedir.

E-ticaret ve lojistik firmaların daha da büyüyebilmesi ve düzenli satışlar yapılması için birlikte çalışması gereken iki alandır. İki alanın da ortak bir biçimde çalışması süreçlerin düzeninin sağlanması ve faaliyetlerin sürdürülebilirliği için son derece önemlidir. E-ticaret alanında başarılı olmak isteyen tüm firmaların operasyon süreçlerini doğru bir biçimde yürütmesi gerekmektedir. Operasyon süreçlerinin sürdürülebilir olmasının en önemli yapı taşlarından biri lojistik yönetimi olarak ifade edilebilir. E-ticaret alanında faaliyet gösteren tüm firmaların dikkat etmesi gereken alanlardan biri olan lojistik yönetiminin doğru bir biçimde planlanması gereklidir. Satış, pazarlama ya da müşteri ilişkilerinin daha da verimli olabilmesi adına, e-ticaret ile lojistik yönetiminin aynı paydada buluşması gerekmektedir. Bu sürecin oldukça verimli bir biçimde planlanıp yönetilmesi sayesinde, e-ticaret firmaları daha sağlam temellere dayanarak kullanıcılarına hizmet eder.

E-ticarette Lojistik Tedarik Zincirinin Yönetimi

E-ticaret sektöründe satış tipleri genel olarak ürün ve hizmet şeklinde iki farklı grupta incelenebilir. Online mağaza aracılığı ile satışa sunulan ürün ve ürün gruplarının tedarik planının yapılması, e-ticaret yapan firmalar ve yöneticileri için son derece önemlidir. Lojistik tedarik zinciri yönetimi e-ticaret siteleri veya pazar yerleri üzerinden alışveriş yapan kullanıcılara doğru bir şekilde ürün ulaşımı yapılmasını hedef haline getirir. Aynı zamanda tedarik zinciri yönetimi, doğru ürünün, belirtilen zamanda, belirtilen yere, uygun fiyata ve olabildiğince düşük maliyetli bir biçimde ulaşmasını sağlayan lojistik yönetimi şeklidir. Bu yönetim sistemi bünyesinde yer alan bir başka temel iş süreci olarak müşteri memnuniyetinin artması yönünde izlenen stratejiler örnek olarak gösterilebilir. Tedarik zinciri dendiği zaman, en genel tanımıyla, ürünlerin üretici, toptancı, dağıtımcı, perakendeci ve tüketici arasındaki bağlantı ya da iletişim biçimi akla gelir. Lojistik yönetiminin önemi e-ticaret sektöründe yaşanan gelişmeler ve tedarik zinciri ile daha da ortaya çıkar.

Tedarik zinciri, hammaddenin tedarik aşamasından ürünün son kullanıcı olan tüketiciye ulaştırılmasını kapsayan son derece geniş bir faaliyet alanını kapsamaktadır. Aynı zamanda tedarik zinciri, satış esnasındaki süreçler, üretim, stok yönetimi ile ilgili alınan kararlar, hammadde, malzeme temini, dağıtım ve müşteri ilişkileri gibi çoğu alanı da bünyesinde barındırmaktadır. Oldukça geniş kapsamlı olarak ifade edilen bu alanlarda başarılı olabilmek için tedarik zincirinin her adımının çok iyi bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Tedarik zinciri yönetimi sürecinde müşteri memnuniyetini sağlamak son derece önemlidir. İyi bir biçimde sunulan ürün hizmeti e-ticaret firmalarının en önemli amaçlarından biri haline gelmiştir. Lojistik tedarik zinciri yönetiminde yer alan bazı fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar arasında talep ve sipariş yönetimi, üretim, stok yönetimi, satın alma, planlama, depo yönetimi ve sevkiyat gibi önemli görevler bulunmaktadır.

Tedarik zincirinin doğru kullanımı sayesinde, e-ticaret üzerinden yapılması planlanan teslimat performansını çok daha iyi yerlere taşıması mümkün olur. İyi bir tedarik zincirinin planlanması sayesinde e-ticaret sipariş kabul etme oranı da yükselme gösterir. Tedarik zinciri sayesinde azalan lojistik maliyetler sayesinde süreç ile ilgili verimlilik ve kapasite artışı söz konusu hale gelir. Lojistik tedarik zinciri, e-ticaret ile ilgilenen firmalar için büyük kolaylık sağlar. Yapılacak doğru kurgular ile artan müşteri memnuniyeti ve azalan maliyetler bunun en önemli kanıtları arasında yer alır.

E-ticaret ve Lojistik

E-ticaret ve lojistik faaliyetlerin birbiriyle paralel bir biçimde ilerlemesi gereken iki alan olarak tanımlanması gereklidir. Lojistik süreci boyunca üzerinde durulması gereken birtakım kriterler söz konusudur. Bu kriterler arasında depo maliyeti, çalışan maliyeti ve firmalar ile yapılan anlaşma maliyetleri yer almaktadır. Özellikle e-ticaret faaliyetleri yürüten firmaların depo maliyetleri, satış oranı yükseldikçe artış gösterecektir. E-ticaret lojistik yönetimi kapsamında stok yönetiminin de son derece önemli olduğu söylenebilir. Stoğu sonlanmak üzere olan ürünlerin takibini rahatça yapabilmek adına e-ticaret firmaları lojistik desteğine ihtiyaç duyar. Aynı zamanda biten ürünlerin yenilerinin temin edilmesi, kritik stoklar ve stok alt limitlerinin belirlenmesi işlemleri de lojistik yönetimi ile bağlantılıdır.

E-ticarette lojistik desteğinin iyi bir biçimde sağlanabilmesi adına firmaların uygulaması gereken adımlar bulunmaktadır. Öncelikle e-ticaret firmalarının doğru bir biçimde çalışan lojistik sistemini mevcut süreçlerine entegre etmeleri gerekmektedir. Bu noktada en önemli durum planlama olarak ifade edilir. İyi bir planlama sonucu ürünlerin tüm stok durumu ile yakından ilgilenilmesi mümkün hale gelir. Stoklar ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmaması, siparişlerin zamanında sevk edilerek müşteri memnuniyet oranının artmasını sağlayacaktır. Ürünün müşteriye gönderim sürece ile lojistik alanı yakından ilgilenir. Bu sebeple uygun bir biçimde yapılan planlama sayesinde firmalar ürünlerin hazırlanma süreçlerinde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadan faaliyetlerini yürütür. Lojistik alanında yapılan uygun bir planlama sayesinde müşteriler ile ilgili meydana gelebilecek sorunlar ortaya çıkmadan önlenmiş olur.

E-ticarette Lojistik Yönetimi

Gelişen teknoloji ile birlikte, tüketiciler, e-ticaret sitelerinden veya pazar yerlerinden satın aldıkları ürünün tam zamanında ve güvenli bir şekilde kendilerine ulaşmasını talep eder. Bu beklenti, aynı zamanda e-ticarette lojistik yönetiminin temel görevlerinden biri olarak tanımlanır. E-lojistik zincirinin gecikmemesi müşteri memnuniyetini sağlamak amacı ile oldukça önemlidir. Bu sebeple e-lojistik adına yapılan planlamalar ve önlemler e-ticaret adına son derece faydalıdır. Ürünlerin tedarik edilmesi, lojistik açısından önemli hale gelen durumlardan biridir. Ürünlerin doğru bir biçimde depolanması ve sınıflandırılması lojistik yönetiminde büyük oranda zaman tasarrufu sağlar. Bu sayede müşterilerin istediği ürünlere kolaylıkla ulaşılıp teslimatının yapılması sağlanır.

E-ticaret lojistik ile aynı paydada bulunması gereken bir alandır. Bunun en önemli sebeplerinden biri teslimat olarak gösterilebilir. Ürünün tedarik edildiği noktadan itibaren depo ve stok yönetiminden sonra teslimatın nasıl gerçekleştirileceği de oldukça önemlidir. Tedarik aşamasından itibaren ürünün müşteriye ulaşmasına en büyük katkıyı lojistik alanı sağlamaktadır. Ürünün depoya ulaşım süresi, teslimata hazır hale gelme süresi ve müşteriye ulaşma süresi lojistik tarafından belirlenmelidir. Ürünün siparişi veren müşteriye ulaşım süreci ne kadar kısa olursa, müşteri memnuniyeti de o kadar fazla olur. Bu sebeple ürünün müşteriye ulaşma süresinin kısa olması en önemli KPI’lardan biridir.

E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmalarının başarılı olabilmesi için lojistik alanı ile bağlantılı bir biçimde çalışmasında fayda bulunmaktadır. Online alışveriş süresince lojistik sayesinde ürünlerin sorunsuz ve hızlı şekilde müşteriye teslim edilmesi sağlanır. Doğru zamanda doğru ürünün müşteriye ulaştırılması sayesinde, firmaların satış oranlarının da yükselmesi planlanır. Tüm bu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda e-ticaret alanında lojistiğin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmektedir.

advanced divider

Siz de ETGB, mikro ihracat, e-ticaret ve hızlı kargo konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız ETGB Hizmetleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Deniz Taşımacılığında Doğru Lojistik Firmasının Önemi
    Temmuz 5, 2024

    Türkiye’den Denizyolu ile Maden Taşımacılığı Rehberi

    Türkiye, gittikçe artan maden çıkarma kapasitesi ile küresel maden

    Kombine Taşımacılıkla Sınırları Kaldırmak
    Haziran 26, 2024

    Avrupa’dan Afrika’ya İntermodal Taşımacılık: Türkiye-Fransa-Afrika

    Ülkeler arasında yapılan taşımacılık faaliyetlerinde farklı lojistik çözümlerinin tercih