E-ticarette Lojistik Yönetiminin Önemi
  • Ekim 20, 2024
  • Blog

E-ticaret, gelişen teknoloji ile birlikte uzun zamandır faaliyet gösteren bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel mağazalara ek olarak pek çok firma e-ticaret alanında da faaliyet göstermeye devam ederken bazı firmalar ise mağazalarını tamamen sanal ortama taşımış durumdadır. Pek çok avantajın bulunduğu e-ticareti daha da etkili bir biçimde kullanmayı isteyen firmalar, lojistik ve tedarik zincirinin birçok alanında iş birliği içinde oluyor. E-ticaret yapan firmalar, kendi siteleri veya pazar yerleri üzerinden ürünlerini satışa çıkarmanın ve çeşitli pazarlama faaliyetleri yürütmenin yeterli olmayacağını bilir. Müşteri memnuniyeti, paydaşlarla iletişim gibi oldukça önem isteyen faaliyetlerin başarılı bir biçimde yürütülmesi için operasyon süreçlerinin de son derece başarılı bir biçimde yürütülmesi gerekmektedir.

E-ticaret ve lojistik firmaların daha da büyüyebilmesi ve düzenli satışlar yapılması için birlikte çalışması gereken iki alandır. İki alanın da ortak bir biçimde çalışması süreçlerin düzeninin sağlanması ve faaliyetlerin sürdürülebilirliği için son derece önemlidir. E-ticaret alanında başarılı olmak isteyen tüm firmaların operasyon süreçlerini doğru bir biçimde yürütmesi gerekmektedir. 

Operasyon süreçlerinin sürdürülebilir olmasının en önemli yapı taşlarından biri lojistik yönetimi olarak ifade edilebilir. E-ticaret alanında faaliyet gösteren tüm firmaların dikkat etmesi gereken alanlardan biri olan lojistik yönetiminin doğru bir biçimde planlanması gereklidir. Satış, pazarlama ya da müşteri ilişkilerinin daha da verimli olabilmesi adına, e-ticaret ile lojistik yönetiminin aynı paydada buluşması gerekmektedir. Bu sürecin oldukça verimli bir biçimde planlanıp yönetilmesi sayesinde, e-ticaret firmaları daha sağlam temellere dayanarak kullanıcılarına hizmet eder.

E-Ticaret Lojistiği Nedir

E-ticaret lojistiği e-ticaret platformlarında satış yapan üreticilerin ve şirketlerin ürünlerini tüketicilere ulaştırmasından çok daha fazlasını ifade eder. E-ticaret lojistiği takip yazılımları ile depo ve envanter yönetimi gibi süreçleri de kapsar. Kısaca tanımlamak gerekirse e-ticaret lojistik hizmetlerinin hem tedarik hem de teslimat ile alakalı süreçlerin tamamını kapsadığını söyleyebiliriz. E-ticaret lojistiğinin en önemli özelliklerinden birisi de tüketicilere siparişlerini verdikleri andan itibaren şeffaf bir sipariş takibi olanağı sunmasıdır.

E-ticaretin lojistik hizmetlerinden bağımsız olarak gelişebilmesi mümkün değildir. Bu yüzden sektörün gelişebilmesi adına lojistik süreçleri boyunca birtakım kriterlerin üzerinde durulması gerekir. Bu kriterlerden bazıları şirketlerle yapılan anlaşmaların maliyetleri ile depo ve personel maliyetleridir. 

Şirketlerin e-ticaret satışları arttıkça depo masrafları da önemli ölçüde artış gösterir. Satışların artması stok takibini de zorlaştırır. Bu yüzden e-ticaret sektöründe hem depo maliyetlerini azaltmak hem de stok takibini etkili bir şekilde sürdürebilmek adına lojistik yönetimini doğru bir şekilde uygulamak gerekir.

E-Ticaret Lojistiğinin Temel Dinamikleri Nelerdir?

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmaların başarılı olabilmeleri adına PUKÖ döngüsü sistematiğini etkili bir şekilde uygulamaları şarttır. Bu sistematik “Planla, Uygula, Kontrol et ve Önlem al” aşamalarından oluşan bir döngüdür. PUKÖ döngüsünün etkili bir şekilde işleyebilmesi ise e-ticaret lojistiğinin temel dinamiklerine bağlıdır. Peki bu dinamikler nelerdir?

  • Depolama, Stok Kontrolü ve Envanter Yönetimi
  • Ekonomik çözümler
  • Tüketici taleplerini karşılayabilme
  • İade ve değişim taleplerine cevap verebilme
  • Güvenilirlik
  • Takip edilebilirlik

Yukarıda sıralamış olduğumuz dinamikler e-ticaret lojistiğinin temelini oluşturmaktadır. PUKÖ döngüsünün verimli bir şekilde işleyebilmesi adına e-ticaret lojistiğinin bu temel elemanları doğru bir şekilde planlanmalıdır. E-ticaret lojistik süreçlerinde planlı bir şekilde hareket etmeyen firmaların ise önemli bir maliyet artışı ile karşı karşıya kalması kaçınılmazdır.

E-ticarette Lojistik Tedarik Zincirinin Yönetimi

E-ticaret sektöründe satış tipleri genel olarak ürün ve hizmet şeklinde iki farklı grupta incelenebilir. Online mağaza aracılığı ile satışa sunulan ürün ve ürün gruplarının tedarik planının yapılması, e-ticaret yapan firmalar ve yöneticileri için son derece önemlidir. Lojistik tedarik zinciri yönetimi e-ticaret siteleri veya pazar yerleri üzerinden alışveriş yapan kullanıcılara doğru bir şekilde ürün ulaşımı yapılmasını hedef haline getirir.

 Aynı zamanda tedarik zinciri yönetimi, doğru ürünün, belirtilen zamanda, belirtilen yere, uygun fiyata ve olabildiğince düşük maliyetli bir biçimde ulaşmasını sağlayan lojistik yönetimi şeklidir. Bu yönetim sistemi bünyesinde yer alan bir başka temel iş süreci olarak müşteri memnuniyetinin artması yönünde izlenen stratejiler örnek olarak gösterilebilir. Tedarik zinciri dendiği zaman, en genel tanımıyla, ürünlerin üretici, toptancı, dağıtımcı, perakendeci ve tüketici arasındaki bağlantı ya da iletişim biçimi akla gelir. Lojistik yönetiminin önemi e-ticaret sektöründe yaşanan gelişmeler ve tedarik zinciri ile daha da ortaya çıkar.

Tedarik zinciri, hammaddenin tedarik aşamasından ürünün son kullanıcı olan tüketiciye ulaştırılmasını kapsayan son derece geniş bir faaliyet alanını kapsamaktadır. Aynı zamanda tedarik zinciri, satış esnasındaki süreçler, üretim, stok yönetimi ile ilgili alınan kararlar, hammadde, malzeme temini, dağıtım ve müşteri ilişkileri gibi çoğu alanı da bünyesinde barındırmaktadır. 

Oldukça geniş kapsamlı olarak ifade edilen bu alanlarda başarılı olabilmek için tedarik zincirinin her adımının çok iyi bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Tedarik zinciri yönetimi sürecinde müşteri memnuniyetini sağlamak son derece önemlidir. İyi bir biçimde sunulan ürün hizmeti e-ticaret firmalarının en önemli amaçlarından biri haline gelmiştir. Lojistik tedarik zinciri yönetiminde yer alan bazı fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar arasında talep ve sipariş yönetimi, üretim, stok yönetimi, satın alma, planlama, depo yönetimi ve sevkiyat gibi önemli görevler bulunmaktadır.

Tedarik zincirinin doğru kullanımı sayesinde, e-ticaret üzerinden yapılması planlanan teslimat performansını çok daha iyi yerlere taşıması mümkün olur. İyi bir tedarik zincirinin planlanması sayesinde e-ticaret sipariş kabul etme oranı da yükselme gösterir. Tedarik zinciri sayesinde azalan lojistik maliyetler sayesinde süreç ile ilgili verimlilik ve kapasite artışı söz konusu hale gelir. Lojistik tedarik zinciri, e-ticaret ile ilgilenen firmalar için büyük kolaylık sağlar. Yapılacak doğru kurgular ile artan müşteri memnuniyeti ve azalan maliyetler bunun en önemli kanıtları arasında yer alır.

E-Ticaret Lojistiğinin Geleceği

Her geçen gün hayatımıza dahil olan teknolojik ilerlemeler e-ticaret için bu denli önemli olan lojistik hizmetlerinin geleceğini de şekillendirmektedir. Gelecekte bizi nelerin beklediği sorusuna net bir cevap verebilmek için önce dünya genelinde her geçen gün artmaya devam eden tüketici sayısının ne tür taleplerle e-ticaret sektörüne etki edeceğini ön görebilmek gerekir. Bununla birlikte gelişmeye devam eden teknolojinin bu taleplere ne şekilde ve ne kadar hızlı karşılık verebileceğini bilmek de gereklidir. Ancak mevcut gelişmeler ışığında bazı tahminlerde bulunarak e-ticaret lojistiğinin sektördeki geleceğine yönelik ipuçları verebilmek de mümkündür.

  • Dron ile Teslimat

Dronları lojistik hizmetleri için elverişli araçlar yapan en önemli özellikleri helikopterler gibi dikey biçimde uçuşa başlayabilme yetenekleridir. Bu modern hava taşıtları taşıdıkları yükleri teslimat noktalarına en kısa güzergâh üzerinden ulaştırabilmektedir. Bununla birlikte teknolojik ilerlemelerin dronları nispeten daha hızlı araçlar haline getireceğini de söyleyebilmek mümkün. Dron ile teslimatlarda operasyonlar şu an için uzaktan kontrol edilse de ilerleyen dönemlerde otonom şekilde çalışan dronları hayatımızda görmek mümkün gözüküyor.

  • Otomatik Yönlendirmeli Araçlar ile Teslimat

AGV olarak da bilinen otomatik yönlendirmeli araçlar kendi kendilerini sürebilen araçlardır. AGV’lerin halihazırda kullanılan teslimat araçlarının yerini alabilmeleri için ise kilitli paket dolaplarıyla donatılmaları gerekir. Herhangi bir insan müdahalesi gerektirmeden teslimatları gerçekleştirebilen otomatik yönlendirmeli araçlar varış noktalarına önceden belirlenen saatte ulaşır. Teslimatın yapılacağı tüketiciye de paketinin bulunduğu kilitli dolabı açabilmesi için gerekli olan şifre önceden mail, uygulama veya SMS yoluyla bildirilir.

  • Droidler ile Teslimat

Droidler de eve paket teslimatı için kullanılan küçük özerk araçlardır. Droidlerin boyutları taşıdıkları paketten sadece biraz daha büyüktür. Saatte 5 ile 10 kilometrelik hızlar arasında seyahat eden bu araçlar kaldırımları ve bisiklet yolunu kullanırlar. Kırsal bölgelerde veya daha uzun mesafeli sevkiyatlarda kullanılması mümkün olmayan droidler daha çok teslimat noktasına en fazla yarım saatlik mesafede yer alan işletmeler tarafından tercih edilmektedir.




advanced divider

Siz de ETGB, mikro ihracat, e-ticaret ve hızlı kargo konusundaki tüm taleplerinizi çözüme kavuşturacak bir ekip ile çalışarak ürünlerinizin adreslerine zamanında ulaşmasını istiyorsanız ETGB Hizmetleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    PAYLAŞ:

    Türkiye'nin Dünya Lojistik Ligindeki Yeri
    Ekim 23, 2024

    Türkiye’nin Dünya Lojistik Ligindeki Yeri

    Dünya üzerinde karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve uygunluğuna göre

    Avantajlı Navlun Teklifi Nasıl Alınır?
    Ekim 22, 2024

    Avantajlı Navlun Teklifi Nasıl Alınır?

    Navlun ile ilgili teklif almadan önce navlunun kelime anlamını