Lojistik yönetimi, firmaların faaliyet gösterdiği sektörlerin özelliklerine göre farklı şekillerde yapılabilir. Ancak firmaların faaliyet gösterdiği sektörleri ne olursa olsun doğru bir lojistik yönetimi için uygulanması gereken bazı önemli adımlar vardır. Bu sayede firmalar lojistik süreçlerini daha sağlıklı bir şekilde yönetebilir ve verimliliklerini arttırabilirler. Lojistik ve tedarik zinciri süreci içerisinde tüm adımların ayrı ayrı ve bütün olarak ele alınarak değerlendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması sayesinde iyi bir yönetim yapılabilir.
Lojistik Yönetim Süreci Nasıl Olmalı?
Doğru bir şekilde yönetilen lojistik yönetimi faaliyetleri firmaların hedeflerine ulaşmasında kolaylık sağlamaktadır. Bu faaliyetler, en temel şekliyle ürünlerin tedarik aşamaları için yapılan planlama, ulaştırma, yönetim organizasyonlarının bütününden oluşmaktadır. Üretim, satış ve operasyon planlaması, talep ve sipariş yönetimi, depo yönetimi, lojistik, envanter ve stok yönetimi gibi süreçleri kapsar. Doğru şekilde planlanmış bir lojistik yönetim süreci, başarılı olmak için son derece önemlidir.
Lojistik envanter yönetimi, firmaların mevcut ve potansiyel talepler hakkında fikir yürütmesi ve hammadde ve ürünlerin planlanması aşamasını içermektedir. Bu sayede tedarik, üretim ve dağıtım faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin arttırılması sağlanır.
Ürün çeşitliliğinde artış yaşanması, ürün taleplerinin artması ve ürün akışının sağlanması envanteri yeterli düzeyde tutma uygulamalarının önem kazanmasına yol açmıştır.
Talep ve sipariş yönetiminin temel amacı müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmektir. Depo yönetimi, tüm lojistik zinciri boyunca önemli bir basamak olmakla beraber depolama işlemi bir planlama dahilinde teknik detaylara uygun olarak gerçekleştirilmedir.
Ulaştırma aşaması ise, ürünlerin en kısa sürede istenilen noktalara güvenli bir şekilde ulaştırılmasıdır. Ulaştırma faaliyetleri farklı taşıma modları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu modlar kısaca karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığıdır.
Kriz Yönetimini Önemseyin
Tedarik aşamasında, üretimde, dağıtımda veya lojistik sürecin herhangi bir aşamasında her an problemle karşılaşma riski bulunmaktadır. Böyle durumlarda kriz yönetimi, işletmeler için oldukça önemlidir. Lojistik sektöründe de olası sorunlara karşı önceden hazırlamak yapmak ve alternatif planlara sahip olmak büyük avantaj sağlar. Lojistik yönetimi faaliyetleri her ne kadar dönemsel olarak planlansa da kriz durumlarında işletmenin herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadan faaliyetlerine devam etmesi oldukça önemli bir konudur.
Farklı alternatiflerle gerçekleştirilebilecek lojistik planlamalara sahip olunması ve süreçlerin sıkıntısız ve sürekli olarak yürütülebilmesi için alternatif planlara sahip olunması gerekmektedir. Kriz anlarında devreye girecek bu planlar, sürecin her adımını içermelidir. Hangi adımda sorun çıkıyorsa, ona alternatif bir çözüm sunabilmelidir. Örneğin karayolu ile gerçekleştirilmesi planlanan bir sevkiyatta, rota üzerinde bulunan yollar hava şartları nedeniyle kapandığında alternatif olarak ro-ro ile taşıma süreci tamamlanabilir.
Güvenilir ve Tecrübeli Bir Ekip ile Çalışın
Sektörde tecrübeli ve güvenilir bir firma ile çalışmak lojistik süreçlerinin yönetilmesini kolaylaştırır. Tedarik zinciri yönetimi ile ilgili tecrübe sahibi olan lojistik firmaları ve lojistik tedarik zinciri yönetimi konusunda deneyimli yöneticiler ile çalışmak olası riskleri ve sorunları önceden tespit etmek ve buna yönelik önlemler alınması açısında oldukça önemlidir.
Lojistik ve tedarik zinciri süreçleri birbirine bağlı süreçler olduğundan ekip çalışması da her zaman ön planda tutulmalıdır. Süreç içerisinde herhangi bir adımda gerçekleşecek aksaklık, tüm süreci olumsuz etkileyebileceği için ekipte bulunan herkesle birlikte süreçleri gözden geçirmek, düzenlemeler ve planlar yapmak oldukça önemlidir. Lojistik yönetimi eğitimi ile ekipteki herkesin doğru ve güncel bilgilere sahip olması sağlanmalıdır.
Teknolojiden Faydalanın
Lojistik süreçler çok detaylı ve ince planlamalar gerektirir. Yani hazırlık aşamasında ve uygulama esnasında dikkatli olmak gerekir. Ürünlerin lojistik işlemlerini manuel olarak kayıt altına almak hem yorucu hem zaman kaybettirici hem de hata oranını yükselten bir etkendir. Bunun yerine doğru kurulmuş bir otomasyon sistemi oldukça kolay ve zaman kazandırıcıdır. Lojistik envanter yönetimi yaparken teknolojiden faydalanmak size pek çok artı sunar.
İşin nerede, ne zaman, kim tarafından yapıldığını görebilir ve süreci yakından takip edebilirsiniz. Bu sayede verimliliği, etkinliği ve müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. Lojistik operasyonlarda sıklıkla kullanılan barkod tarayıcılar, RFID okuyucular, GPS, araç takip sistemleri, operasyon yöneten yazılım sistemleri, araçlar ve cep telefonlarındaki konumlandırma sistem cihazlarına ek olarak sürücüsüz araçlar, giyilebilir teknolojiler, M2M teknolojileri, nesnelerin interneti, yapay zeka ve büyük veri kullanımı da gittikçe yaygınlaşmaktadır. Tedarik zincirinde teknolojiden destek almak süreç yönetimini kolaylaştırdığı gibi süreçlerin anlık olarak takip edilmesinin sağlanması, operasyonel verimliliğin artırılması ve risk planlamasının yapılması konusunda da destek sağlamaktadır.