Uluslararası taşımacılık en genel şekliyle bir ülkeden başka bir ülkeye ürün taşımacılığı yapma işlemine verilen addır. Ticarete konu olan ürünlerin taşınması için karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu gibi farklı taşımacılık modları tercih edilebilir. Her biri kendine özgü özelliklere sahip olan bu taşımacılık modları aynı zamanda farklı yönetmelik ve kurallara tabiidir.
Operasyonlar esnasında uyulacak kuralların kapsamı taşımacılık moduna göre değişiklik gösterir. Uluslararası taşımacılıkta kullanılan yöntemler, ürün özellikleri kadar hangi ülkeden hangi ülkeye gönderim yapılacağına göre de değişiklik gösterebilir.
Taşımacılık modlarının her birinin kendine özgü avantajları mevcuttur. Denizyolu taşımacılığı uzak mesafelere ürün gönderimi için ideal bir yöntemken havayolu taşımacılığı ise zaman hassasiyetine sahip ürünlerin sevkiyatı için uygundur. Karayolu taşımacılığı ise kapıdan kapıya teslim avantajına sahiptir. Uluslararası taşımacılık nedir sorusuna kısaca ülkeler arası yapılan taşımacılıktır şeklinde cevap verilebilir.
Uluslararası Taşımacılık Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
Farklı ülkeler arasında hammadde, madde ve bitmiş ürünleri de içeren tüm yük gruplarını taşımak için Globelink Ünimar’ın öncüleri arasında yer aldığı uluslararası taşımacılık firmaları hizmet verir.
Karayolu Taşımacılığı
Yüklerin karayolu araçlarıyla alıcıya ulaştırıldığı yöntemdir. Uluslararası taşımacılıkta sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir ve oldukça önemli bir role sahiptir. Kapıdan kapıya teslimat özelliği sayesinde güvenli teslim özelliğine sahiptir.
Denizyolu Taşımacılığı
Dünyada en sık tercih edilen uluslararası taşımacılık modu olarak ön plana çıkar. Güvenli ve maliyetli çözümleri ile fazla miktarda ürünün kolaylıkla taşınmasını sağlar. Sunduğu operasyonel çözümlerle dökme yük, konteyner, ro-ro taşımacılığı gibi birçok farklı hizmet seçeneğine sahiptir.
Havayolu Taşımacılığı
Taşıma aracı olarak uçakların kullanıldığı yöntemdir. Farklı ürün çeşitleri, havayolu taşımacılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde teslim edilebilir. Genel kargo sınıfına giren gönderilere ek olarak proje, tehlikeli madde, değerli eşya, evrak, bozulabilir kargo ve özel kargo gibi pek çok ürün havayolu taşımacılığı ile ulaştırılabilir.
Uluslararası Taşımacılık Nasıl Yapılır?
Uluslararası sevkiyat yapmak için farklı modüller kullanılabilir. Tercih edilecek her alternatif için transit süre farklılık gösterir. Ayrıca taşıma esnasındaki prosedürler de değişiklik gösterir. Uluslararası taşımacılık hizmeti almak için Globelink Ünimar’ın öncüler arasında yer aldığı uluslararası nakliyat firmaları ile birlikte çalışmak birçok avantaj sağlar.
Tecrübeli ve deneyimli bir firma ile çalışmaya karar verdikten sonra istenilen taşımacılık metodu seçilmeli ve ürün lojistik hizmet sağlayıcıya teslim edilmelidir. Taşımacılığın gerçekleştirilmesi için bazı yönetmelik ve belgelere ihtiyaç duyulur. Ürünü teslim aldıktan sonra lojistik firmalar, taşımanın gerçekleşeceği araçlara yükleme yapar ve en uygun koşulları sağlar. Ardından seçilen taşımacılık moduna göre ürün teslimat noktasına ulaştırılır.
Uluslararası taşımacılık belgeleri değişiklik gösterebilse de genel olarak aşağıdaki şekildedir: Konşimento, kargo sigortası sertifikası, ticari fatura, çeki listesi, teslimat notu.
Uluslararası Lojistik Yönetimini Kaliteli Hale Getirmek
Uluslararası lojistik yönetimi, üretim ve operasyon başlıkları altında da incelenmektedir. Ürün tasarımı ve analizinin yapılmasının ardından kapasite planlanmasının yapılması gereklidir. Uluslararası lojistik firmaları bu planlamalara ek olarak yatırım kararları, operasyon planlamaları ve stok kontrolü gibi alanlara yoğunlaşır.
Kontrollerin yapıldığı sürecin ardından ele alınması gereken başlık ise tedarik zinciri olarak ifade edilir. Özellikle bu tedarik zinciri aşamalarının tümünün bir bütün ve sürdürülebilir olması son derece önemlidir. Uluslararası lojistik şirketleri sürdürülebilir tedarik zincirinin ardından, risk yönetimi ve tedarik zinciri ilişkileri yönetimine yoğunlaşmaktadır.
Stok yönetimi ise uluslararası lojistik yönetiminin üçüncü aşaması olarak ifade edilir. Stok yönetimi belirli parçaların bütünleştirilmesinden meydana gelir. Bu aşamalar arasında, stok kontrolü, stok analizi ve malzeme ihtiyaç planlaması yer alır. Üç aşama da stok yönetimi sürecine dahildir.
Kurumsal kaynak planlaması kısmında ise kurumsal organizasyon süreci değerlendirilerek uluslararası lojistik yönetimini doğru bir şekilde yapmanın önemli noktalarının hayata geçirilmesi sağlanır. Uluslararası lojistik yönetiminde kritik öneme sahip olan diğer önemli süreçler arasında ise ulaştırma ve dağıtım yer almaktadır. Ulaştırma kararları ürünün yapısına göre alınmaktadır. Bozulabilir ürün, hassas ürün gibi istisnai durumlar için özel olarak kararlar alınmalıdır. Ürünün güzergahı ve taşıma şekli gibi unsurlar da ulaştırma kararını etkileyen maddeler arasında yer alır.
Uluslararası Taşımacılık Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Uluslararası taşımacılık yaparken fiyatları belirleyen birçok farklı faktör bulunmaktadır. Öncelikle tercih edilen taşımacılık modu oldukça önemlidir. Uluslararası havayolu taşımacılığı, tüm taşımacılık modları arasında yüksek maliyetli olarak değerlendirilmesine rağmen güvenli ve hızlı olması sayesinde olası riskleri ve bundan doğacak zararları minimuma indirir.
Ürünlerin yükleme ve varış noktası, ürünlerin boyutları ve özellikleri gibi farklı etmenler göz önünde bulundurularak hesaplama yapılır. Ülkelerin sahip oldukları uygulamalar da fiyatlama konusunda etkilidir. Uluslararası eşya taşımacılığı hizmeti veren Globelink Ünimar sunduğu güvenilir, hızlı ve esnek hizmetlerle müşterilerinin yüklerini istenilen her noktaya göndermektedir.