Toplam lojistik faaliyetlerin içinde e-ticaret lojistiğinin payı gelişen tüketici tercihleri ve artan internet kullanımı ile birlikte önemli oranda artış göstermiştir. Mikro ve makro çapta faaliyet gösteren işletmelerin önemli bir kısmı lojistik proseslerini e-ticaret kavramı ile uyumlu hale getirmiştir. Gelişen teknoloji ve değişen müşteri talepleri ile birlikte çevrimiçi alışveriş, son yıllarda pek çok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Satın alınan ürünlerin kullanıcılara taahhüt edilen zamanda teslim edilmesi ve ürün teslimatında sorun yaşanmaması için e-ticaret ve lojistik sektörlerinin birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir.
E-Ticaret Lojistiğinin Süreci Nasıl İşler?
- Tedarik: E-ticaret yapan firmaların tedarikçilerinden satın aldıkları ürünleri depoya veya dağıtım merkezlerine getirdiği aşamadır.
- Envanter: E-ticaret yapan firmaların ürünleri başta olmak üzere tüm varlıklarını ve yükümlülüklerini düzenledikleri aşamadır.
- Stok: E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların satışa hazır olan ürünlerini ifade eder. Bu aşamada kullanılan sistemler ile anlık stok takibi yapılabilir, kritik seviyeye düşen ürünler tedarik edilebilir ve müşterilere en kısa sürede gönderimi sağlanır.
- Depolama: Tedarik edilen ve satışa hazır olan ürünlerin, muhafaza edildiği ve gönderime hazır hale getirildiği aşamadır. Bazı firmalar büyük depolama tesisleri ile çalışırken bazı firmalar da bölgesel depolar kullanırlar Depo kullanımında amaç, ürünlerin en kısa sürede müşteriye ulaştırılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda iade edilen ürünlerin kabulü ve kontrol işlemleri de bu kapsamda değerlendirilir.
- Paketleme: Müşterilerin satın aldıkları ürünlerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde tüketicilere gönderilmesi için ambalajlanması, paketlenmesi ve etiketlenmesini içeren aşamadır.
- Gönderim: Paketleme işlemleri tamamlanan ürünlerin tüketiciye iletilmesi için dağıtıma çıkarılması aşamasıdır.
E-Lojistiğin Avantajı Nelerdir?
E-ticaret lojistik firmaları iş yükü ve zaman konusundaki problemleri e-lojistik ile çözebilir. E-lojistiğin faydaları aşağıda verilmiştir:
- E-lojistik sayesinde işletme faaliyetleri daha hızlı yürütülebilir,
- İşletme faaliyetlerinin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar,
- E-ticaret yapan firmalar müşterilerine daha kolay ulaşabilir. Dijital teknolojileri ve e-lojistik yazılımlarını kullanarak ürünlerini dijital ortamda sunabilir,
- E-lojistik uygulamalarını kullanan firmaların müşterileri ile etkileşimi artar,
- E-lojistik süreçlerini iyi planlayan ve yürüten firmalar kısa süre içinde hizmetlerini geliştirebilir,
- E-lojistik yazılımları sayesinde firmada çalışan kişiler birbirleriyle daha hızlı iletişim kurabilir. Bu sayede süreç takibi anlık olarak yapılır ve olası olumsuz durumlar daha kolay şekilde yönetilebilir.
E-ticaret ve lojistik, birbiriyle bağlantılı olarak çalışan ve birbirlerini destekleyen iki önemli unsurdur. Süreçlerin daha iyi yönetilmesi, verimliliğin artırılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesi için Globelink Ünimar’ın öncüleri arasında olduğu e-lojistik konusunda uzman firmalar ile çalışmak operasyonun sorunsuz tamamlanması açısından fayda sağlar.
E-Ticaret Lojistiğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların başarılı şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için lojistik süreçte dikkat etmeleri gereken pek çok unsur bulunmaktadır. E-lojistik süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler ve planlama süreci ile ilgili önemli bilgiler aşağıda verilmiştir:
- İyi bir iş planı hazırlama: Ürün tedariki, depolanması, stok yönetimi, paketleme, etiketleme, müşteriye ulaştırılması, iade süreçlerinin yönetimi ve satış sonrası süreç yönetimini kapsar.
- Depo kullanımı: Depo yönetimi ne kadar iyi olursa stok kontrolü de o kadar kolay olur. Bu sayede stoklar müşterilere doğru gösterilir, satılan ürünleri depoda bulmak ve hazırlamak daha kolay hale gelir, sevkiyat süreçleri hızlandırılır.
- Ürün tedarik kontrolü: Tedarikçilerden gelen ve satışa sunulacak ürünlerin kalite kontrolü oldukça önemlidir. Gerekli durumlar için kritik stokların belirlenmesi, alternatif tedarikçi havuzuna sahip olunması gibi uzun vadeli planlar hazırda bulunmalıdır.
- Maliyet optimizasyonu: Tedarik, depolama, sevkiyat gibi masraf kalemleri belirlenirken verimlilik ve müşteri memnuniyeti ön plana alınmalıdır.
- Kargo yönetimi: Siparişlerin alınmasını takiben ürünlerin dikkatli şekilde paketlenmesi, hızlı bir şekilde dağıtıma çıkarılması ve güvenli şekilde teslim edilmesi müşteri memnuniyeti açısından oldukça önemlidir.
E-ticaretin lojistiğe etkileri oldukça önemlidir. Müşteri memnuniyeti amacıyla faaliyet gösteren e-ticaret firmalarının lojistik süreçlere dikkat etmesi gereklidir.
E-ticaret Lojistiğinin Önemi Nedir?
E-ticaret ve lojistik, firmaların kendilerini geliştirebilmeleri, büyüyebilmeleri ve müşteri memnuniyetini sağlamaları açısından oldukça önemlidir. E-ticaret lojistik uygulamalarının amaçları lojistik süreçlerinin anlık olarak izlenmesini sağlayarak daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olmaktır.
Özellikle internet alışverişlerinde ürünlerin sorunsuz ve hızlıca müşteriye ulaştırılması için lojistik hizmet sağlayıcıları ile bağlantılı bir şekilde çalışılmalıdır. Müşterilere doğru ürünlerin iletilmesi için e-ticaret lojistiğinin önemsenmesi gerekir. Lojistik süreçlerin iyi bir şekilde planlanıp yönetilmesine dikkat edilmelidir. Firmaların satış faaliyetlerini artırmaları ve müşteri memnuniyetini sağlaması için e-ticarette lojistik oldukça önemlidir.
E-ticarette lojistik süreçlerin iyi bir şekilde yönetilebilmesi için profesyonel bir lojistik firmasıyla çalışılmasının birçok avantajı mevcuttur. E-ticaret lojistiğinin temel dinamikleri ve bu unsurlar düşünüldüğünde e-lojistiğin önemi daha net bir şekilde görülebilir. Globelink Ünimar, sunduğu Türkiye çıkışlı konsolidasyonlar için adrese teslim e-ticaret çözümleriyle müşterilerinin ürünlerinin son tüketiciye ulaşma sürecini etkin bir şekilde yönetmektedir.